Antena 3 Externe Mesajul lui Soros pentru Germania: "Fie acceptă euroobligaţiunile, fie IESE DIN ZONA EURO"

Mesajul lui Soros pentru Germania: "Fie acceptă euroobligaţiunile, fie IESE DIN ZONA EURO"

10 Apr 2013   •   19:10
Mesajul lui Soros pentru Germania: "Fie acceptă euroobligaţiunile, fie IESE DIN ZONA EURO"
Sursa foto: Foto: guardian.co.uk

Germania trebuie să aleagă între emisiunile de obligaţiuni europene comune sau să iasă din zona euro, a declarat miliardarul George Soros, dar potrivit The Guardian este nerealist de crezut că statul german este pregătit să opteze într-un sens sau altul.
   
Soros, un filantrop liberal devenit faimos după ce a făcut speculaţii împotriva lirei sterline în 1992, a spus că criza datoriilor suverane "este o tragedie de proporţii istorice" pe care doar Germania o poate rezolva prin permiterea emisiunilor de obligaţiuni comune în zona euro.
   
Dacă refuză acest lucru, atunci Germania ar trebui să iasă din zona euro, a adăugat miliardarul.
   
"Există argumente seriose ca Germania să ia o decizie definitivă, fie să accepte euroobligaţiunile fie să iasă din zona euro", a afirmat el într-un discurs la Universitatea din Frankfurt.
   
Soros a arătat că pericolul unui default ar dispărea, ca şi primele de risc, dacă ar fi introduse euroobligaţiunile.
   
"Majoritatea problemelor care par de nerezolvat s-ar disipa", a adăugat Soros.
   
El a recunoscut însă că randamentele obligaţiunilor germane ar creşte dacă ar fi introduse obligaţiunile comune.
   
Ţările nordice, în special Germania, se opun introducerii euroobligaţiunilor. Ele argumentează că obligaţiunile comune ar recompensa ţările care au acumulat datorii mari, în detrimentul celor responsabile.
   
Soros a recunoscut că randamentele obligaţiunilor germane ar creşte dacă ar fi intruduse euroobligaţiunile, dar impactul ar fi compensat de beneficiile indirecte ale revenirii periferiei zonei euro la creştere.
   
Miliardarul a mai spus că legătura dintre costul datoriilor suverane şi datoriile băncilor, pe care Comisia Europeană şi Banca Centra Europeană au încercat să o rupă, va fi întărită de pierderile impuse marilor deponenţi de la primele două bănci din Cipru, în schimbul programului de salvare a ţării.
   
Drept rezultat, statele periferice din zona euro vor avea dificultăţi şi mai mari să se finanţeze, a avertizat Soros.
   
Cea de-a doua sugestie a lui Soros, ca Germania să părăsească zona euro, nu ar fi considerată de Merkel drept o soluţie pentru salvarea monedei unice.
   
Opinia lui Soros nu ar trebui considerată totuşi irelevantă, notează publicaţia britanică, pentru că porneşte de la două premise corecte. Prima, că criza zonei euro este departe de a fi rezolvată, aşa cum demonstrează recesiunea şi problema Ciprului. A doua este că Germania, fie că îi place sau nu, are rol de lider, iar politica ei actuală este de a face minimum pentru menţinerea unităţii euro.
   

×
Subiecte în articol: Grecia zona euro George Soros miliardar

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close