Antena 3 CNN Externe Mihail Hodorkovski a plecat în Germania imediat după ieşirea din închisoare

Mihail Hodorkovski a plecat în Germania imediat după ieşirea din închisoare

Mihail Hodorkovski a plecat în Germania imediat după ieşirea din închisoare
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    20 Dec 2013   •   17:25
Update - Fostul magnat rus Mihail Hodorkovski a părăsit Rusia, la numai câteva ore după ce a fost graţiat de Vladimir Putin. Hodorkovski a plecat în Germania, acolo unde mama sa, care este grav bolnavă, este internată.


Update 13.00
- Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, un critic al Kremlinului, a fost eliberat vineri din închisoarea în care era încarcerat, după ce a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin, informează Interfax, potrivit Mediafax.

"Către ora (locală) 12.20 (10.20, ora României), Mihail Hodorkovski a părăsit închisoarea", a declarat o sursă neprecizată pentru agenţie.

Conducerea regională a Administraţiei penitenciare nu a confirmat această informaţie.
______________________________

Ştirea iniţială 10.26

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul de graţiere a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, încarcerat de peste zece ani, a anunţat vineri Kremlinul într-un comunicat, subliniind că decizia intră în vigoare imediat.
 
Putin a anunţat joi, în pofida oricărei aşteptări, că Hodorkovski i-a adresat o cerere de graţiere din motive umanitare, mama acestuia fiind bolnavă.

Liderul rus a precizat că Hodorkovski, aflat în detenţie din 2003, a scris o cerere de graţiere, ceea ce până în prezent a refuzat.
 
"El a petrecut deja peste zece ani în detenţie, este o pedeapsă serioasă, el invocă circumstanţe de ordin umanitar - mama sa este bolnavă - şi eu cred că putem lua această decizie", a adăugat Putin.


Principalele date în cazul lui Mihail Hodorkovski
 
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi că se pregăteşte să îl graţieze pe fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, un critic al Kremlinului, încarcerat din 2003, relatează AFP care prezintă o cronologie a dosarului acestuia. 
 
1999 - Mihail Hodorkovski îi acuză pe oficialii ruşi că au scos banii din Rusia înaintea unei devalorizări a rublei în august 1998.
2000 - Preşedintele interimar Vladimir Putin promite să termine cu influenţa politică a oligarhilor dacă va câştiga alegerile prezidenţiale.
2003 - Altercaţie Putin/Hodorkovski în cadrul unei reuniuni la Kremlin. Hodorkovski, care la momentul respectiv era considerat ca fiind cel mai bogat om din Rusia, vorbeşte despre corupţia din ţara sa. Preşedintele Putin îl întreabă atunci dacă este în regulă cu fiscul.
- iulie: Arestarea lui Platon Lebedev, asociat al lui Hodorkovski.
- 25 octombrie: Arestarea lui Hodorkovski, inculpat pentru escrocherie şi evaziune fiscală la scară mare, ca şi Lebedev.
2004 - Justiţia îngheaţă activele Iukos. Iuganskneftegaz, principala sa filială de producţie, devine proprietatea companiei petroliere publice Rosneft. 
- 16 iunie: Deschiderea procesului Hodorkovski/Lebedev. 
2005 - 31 mai: Hodorkovski şi Lebedev sunt condamnaţi la nouă ani de închisoare, pedeapsă redusă la opt ani în apel. "Condamnarea mea a fost decisă la Kremlin", a declarat Hodorkovski. 
2006 - Lichidarea judiciară a Iukos, după o redresare fiscală de 27 de miliarde de dolari.
2007 - Noi acuzaţii lansate împotriva lui Hodorkovski şi Lebedev: spălare de bani şi deturnare de bunuri.
2008 -Hodorkovski face greva foamei. Noul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, respinge o intervenţie a Germaniei în favoarea fostului oligarh, iar două cereri de eliberare anticipată sunt respinse de justiţie. 
2009 - 3 martie: Deschiderea celui de-al doilea proces Hodorkovski/Lebedev pentru deturnare şi revânzare ilegală a milioane de tone de petrol. Acuzaţii pledează nevinovat. 
2010 - 30 decembrie: Hodorkovski şi Lebedev sunt condamnaţi la 14 ani de închisoare în urma unui al doilea proces, iar detenţia lor va fi prelungită până în 2017.
2011- 24 mai: Condamnările lui Hodorkovski şi Lebedev sunt reduse cu un an în apel, cei doi urmând să rămână în închisoare până în 2016. 
- 31 mai: Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) refuză să vadă un motiv politic în condamnarea lui Hodorkovski.
- 15 decembrie: Premierul Vladimir Putin se declară pregătit - dacă va fi ales preşedinte în 2012 - să examineze o cerere de graţiere a lui Hodorkovski, dacă acesta din urmă îşi recunoaşte culpabilitatea, ceea ce fostul magnat refuză.
2012 - 5 martie: Preşedintele Dmitri Medvedev ordină verificarea "fundamentului" deciziei în cazul Hodorkovski.
- 20 decembrie: Justiţia rusă reduce de la 13 la 11 ani pedepsele lui Hodorkovski şi Lebedev, care devin astfel eliberabili în 2014.
2013 - 26 iunie: Hodorkovski sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani în detenţie. 
- 25 iulie: Procesul lui Hodorkovski este considerat inechitabil de CEDO.
- 6 august: Curtea Supremă rusă reduce cu două luni pedepsele lui Hodorkovski şi Lebedev, care urmează să iasă din închisoare în august şi, respectiv, mai 2014. 
- 25 octombrie: Hodorkovski marchează împlinirea a zece ani de detenţie.
- 6 decembrie: Justiţia rusă susţine că anchetează mai multe afaceri în care este implicat Hodorkovski.
- 19 decembrie: Preşedintele Vladimir Putin declară că se pregăteşte să îl graţieze pe Hodorkovski, care a semnat o cerere de graţiere. 
 

×
Subiecte în articol: Mihail Hodorkovski Vladimir Putin
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close