Antena 3 CNN Externe Ministrul francez de Externe: Franţa se va retrage din Mali începând cu luna martie

Ministrul francez de Externe: Franţa se va retrage din Mali începând cu luna martie

Ministrul francez de Externe: Franţa se va retrage din Mali începând cu luna martie
de M.T.    |    06 Feb 2013   •   10:50

Dacă totul merge conform planului, trupele franceze se vor retrage din Mali începând cu luna martie, a declarat Laurent Fabius, ministrul francez de Externe, într-un interviu acordat cotidianului Metro, preluat de AFP şi citat de Agerpres.

„Cred că, începând cu martie, dacă totul merge conform planului, numărul trupelor franceze va scădea. Franţa nu are vocaţia de a rămâne pentru mult timp în Mali. Africanii şi malienii sunt cei care trebuie să fie garanţii securităţii, integrităţii teritoriale şi suveranităţii acestei ţări”, a precizat şeful diplomaţiei franceze

„De aceea, vom preda treptat ştafeta către misiunea militară africană. Noi vom continua să acţionăm în nord, unde există încă focare de terorism”, a adăugat el

Forţa militară africană ar urma să cuprindă aproximativ 6.000 de soldaţi, 2.000 dintre aceştia aflându-se deja în Mali, acolo unde Franţa a angajat până acum aproape 4.000 de militari.

„O primă fază a fost realizată, într-un mod foarte eficient, şi anume blocarea grupărilor teroriste şi recucerirea oraşelor din nord. Grupările narcoteroriste au fost oprite, graţie loviturilor. Dar încă se mai pot produce acţiuni individuale. Trebuie să rămânem în gardă, atât în Mali, cât şi în ţările vecine. Toată lumea trebuie să aibă în vedere că riscul este încă prezent”, a mai spus Fabius.

Franţa a intervenit militar în Mali începând cu data de 11 ianuarie, cu scopul de a bloca ofensiva către sud a grupărilor islamiste care controlau nordul ţării de peste nouă luni.

În aproape o lună de confruntări, marile oraşe din nord, Gao şi Tombouctou, au fost recucerite, iar soldaţii francezi au reuşit să preia controlul aeroportului din Kidal, nord-estul ţării.

Potrivit unui bilanţ publicat marţi de autorităţile franceze, „mai multe sute” de combatanţi islamişti au fost ucişi de la începutul ostilităţilor.



×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close