Antena 3 CNN Externe Un minor a câștigat în instanţă dreptul de a se vaccina fără permisiunea tatălui, în Olanda. Motivul i-a înduioşat pe judecători

Un minor a câștigat în instanţă dreptul de a se vaccina fără permisiunea tatălui, în Olanda. Motivul i-a înduioşat pe judecători

Un băiat de 12 ani a cerut ajutorul instantei de a fi vaccinat anti-COVID-19 pentru a-şi putea vizita bunica bolnavă de cancer aflată pe moarte. Copilul a recurs la acest gest pentru că tatăl său, un vaccino-sceptic s-a opus vehement acestui lucru, motivând că vaccinurile "sunt încă într-o fază de testare" şi ar putea prezenta "riscuri mari pentru organele reproductive pe termen lung".

Un minor a câștigat în instanţă dreptul de a se vaccina fără permisiunea tatălui, în Olanda. Motivul i-a înduioşat pe judecători
Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    24 Sep 2021   •   00:15

Copilul a fost susținut de mama sa şi marţi a primit dreptul să fie vaccinat luând în considerare "interesele aflate în joc" în această vaccinare şi "în special interesele minorului" care şi-a exprimat dorinţa pentru a-şi vizita bunica bolnavă "de cancer pulmonar cu metastaze aflată la sfârşitul vieţii", se arată în documente.

Având în vedere că părinţii copilului sunt divorțați, în hotărârea sa, judecătorul Bart Tromp de la tribunalul districtual din Groningen (nord) Olanda, a ordonat ca băiatul să fie vaccinat "rapid", deoarece interesele sale sunt mai importante decât un posibil apel al avocaților tatălui.

Potrivit documentelor judiciare, tatăl, un vaccino-sceptic, a refuzat să-i permită fiului său să primească o doză, pentru a-şi vizita bunica aflată pe moarte, motivând că vaccinurile "sunt încă într-o fază de testare" şi ar putea prezenta "riscuri mari pentru organele reproductive pe termen lung", informează AFP, citat de Agerpres.ro.

Judecătorul a subliniat însă că bazele științifice ale acestor afirmații nu au fost dovedite.

„Minorul vrea să petreacă cât mai mult timp cu ea, însă nu este vaccinat. Îi este frică să nu-şi infecteze bunica. În acest caz, contaminarea, dacă ar avea loc, ar constitui un pericol mortal”, se mai arată în documente.

Potrivit legislației olandeze, judecătorii pot lua decizii în interesul superior al copilului, dacă părinţii nu sunt de acord. 

Mai mult, în Olanda copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani pot fi vaccinaţi, însă doar cu acordul ambilor părinți.

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close