Antena 3 CNN Externe Moneda de 100 kg din aur este de negăsit. Opt suspecţi reţinuţi în jaful secolului

Moneda de 100 kg din aur este de negăsit. Opt suspecţi reţinuţi în jaful secolului

Poliția din Berlin a efectuat mai multe percheziţii la locuințe și magazine de bijuterii care ar putea fi implicate în furtului unei monede uriașe din aur de 100 kg (3,75 milioane de euro) furată dintr-un muzeu din capitala Germaniei. Biroul de investigații penale de la Berlin a urmărit cei opt suspecți prin dovezi ADN.

Moneda de 100 kg din aur este de negăsit. Opt suspecţi reţinuţi în jaful secolului
Sursa foto: theguardian.com
de Claudia Popovici    |    16 Dec 2020   •   20:15

Descinderile de dimineață s-au concentrat asupra a opt suspecți cu vârste cuprinse între 14 și 51 de ani, de diferite naționalități, a spus poliția.

"Efectuăm percheziții și executăm mandate de arestare în mai multe locuri din Berlin cu privire la spargerea la Muzeul Bode din martie", a declarat poliția regională miercuri.

Despre suspecți poliția presupune că ar fi făcut parte dintr-un grup care a obținut aur furat pentru a-l topi și a turna monede de colecție, pe care apoi le-a vândut ca autentice prin magazine de bijuterii operate de ei sau de rudele lor", a spus poliția.

Un purtător de cuvânt al poliţiei germane a confirmat că suspecții arestați la două proprietăți din districtul Neukölln erau membri ai unui "clan arabo-kurd” cunoscut anchetatorilor în legătură cu contrabanda cu droguri, comerțul cu arme și raketism, notează theguardian.com

Moneda canadiană, cu o valoare estimată de 3,75 milioane de euro, a fost furată de la Muzeul Bode din Berlin în 2017 și nu a fost încă recuperată.

Jaful secolului s-a făcut după un plan simplu, care a uimit autorităţile germane

Cel puțin doi hoți au intrat în muzeu printr-o fereastră de la etajul trei la primele ore ale dimineții, sprijinind o scară pe șinele ridicate ale căii ferate dintre stațiile Hackescher Markt și Friedrichstrasse.

Ei au zdrobit dulapul antiglonț, probabil cu un baros, și au parcurs drumul înapoi pe același traseu "incărcaţi" cu moneda grea - totul fără a fi observaţi de personalul de securitate sau de  alarma care nu s-a activat.

Odată ajunși în afara muzeului, hoții au folosit o roabă pentru a-și împinge prada la 100 de metri pe șine și pe un pod peste râu până în apropierea Parcului Monbijou, unde au căzut și cel mai probabil au deteriorat moneda în timp ce coborau la sol.

Cu un diametru de 53 cm și 3 cm grosime, moneda Big Maple Leaf este una dintre cele cinci piese comemorative din aur pur emise de Royal Canadian Mint în 2007.

Locația sa rămâne neclară. Poliția suspectează că tâlharii ar fi putut topi moneda în cel mai scurt timp.

"Trucul folosit de astfel de infractori este că aceștia adaugă, de exemplu, un pic de cupru la aurul topit pentru a schimba nivelurile de puritate și a le acoperi urmele", a declarat un investigator pentru ziarul Die Welt.

Căutările au avut loc la doar două zile de la arestarea unui suspect cheie în furtul spectaculos de anul trecut al unor bijuterii din secolul al XVIII-lea de la un muzeu din Dresda, individ care provine dintr-o familie criminală legată de furtul monedei uriașe de aur. Mohamed Remmo, în vârstă de 21 de ani, a fost arestat de autoritățile berlineze în cartierul Neukölln, luni. Fratele său geamăn, Abdul Majed Remmo, este căutat în continuare.

Polițiștii și procurorii nu au precizat dacă există o legătură între arest și percheziții, dar membrii aceleiași familii au fost condamnați la începutul acestui an pentru furtul monedei canadiene de aur. Este vorba de verii Ahmed Remmo și Wissam Remmo, care, împreună cu un prieten care lucra ca paznic la muzeu, au fost condamnați pentru furtul monedei.

×
Subiecte în articol: monedă aur jaf
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close