Antena 3 CNN Externe Monumentele emblematice din Italia sting lumina în semn de protest pentru majorarea preţurilor la energie

Monumentele emblematice din Italia sting lumina în semn de protest pentru majorarea preţurilor la energie

Italia protestează față de majorarea prețurilor la energie electrică: monumentele emblematice vor stinge lumina.

Monumentele emblematice din Italia sting lumina în semn de protest pentru majorarea preţurilor la energie
Sursa foto: Twitter/Italian
de Alexandra Ionescu    |    11 Feb 2022   •   09:30

Monumentele din toată Italia, de la Dealul Capitolin al Romei până la Ponte Vecchio din Florența, au stins luminile joi seară într-un protest simbolic al autorităților municipale împotriva creșterii costurilor la electricitate.

Asociația ANCI a comunelor italiene estimează că facturile vor crește cu cel puțin 550 de milioane de euro pentru consiliile locale, dintr-o cheltuială totală anuală cu energie electrică de 1,6-1,8 miliarde de euro.

„Creșterea facturilor este o povară și pune familiile și instituțiile în dificultate serioasă”, multe dintre ele aflându-se deja acolo din cauza pandemiei de coronavirus, a declarat primarul Romei, Roberto Gualtieri, într-un comunicat.

Acțiuni similare sunt planificate la Milano, Torino, Bologna, Pisa și altele, ca parte a inițiativei organizate de ANCI.

Șeful ANCI, Antonio Decaro, a spus că sprijinul guvernului până acum nu este suficient.

Nu doar monumentele vor rămâne în beznă, ci şi primăriile. Edilii locali semnalează, astfel, Guvernului de la Roma faptul că, dacă nu va lua măsuri urgente de stopare a preţului curentului electric, este posibil să renunţe la iluminatul stradal. 

Guvernul prim-ministrului Mario Draghi a promis până acum 5,5 miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile cu facturile în creștere la electricitate și gaz.

Draghi a declarat miercuri că guvernul pregătește o nouă „intervenție de anvergură în zilele următoare”.

Beppe Sala, primarul Milanului, a spus că orașul său folosea deja multe LED-uri.

„Nu putem face mult mai mult (pentru a reduce costurile), în afară de a reduce iluminatul”, a spus el.

Pana temporară de curent a fost destinată „să trimită un mesaj guvernului”, a spus el.

Prețurile energiei au crescut în ultimul an, iar Italia este puternic dependentă de importuri pentru a-și satisface nevoile de petrol și gaze naturale.

Potrivit unui studiu al S&P Global Ratings, citat de cotidianul La Stampa, creșterea energiei electrice va costa cel puțin 35 de miliarde de euro în plus pentru țară în 2022.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close