Antena 3 CNN Externe Moscova anunță că ar fi primit "garanții scrise" din partea SUA. Este vizat un acord nuclear

Moscova anunță că ar fi primit "garanții scrise" din partea SUA. Este vizat un acord nuclear

Rusia anunță că a primit din partea Statelor Unite garanții că sancțiunile impuse ca urmare a invadării Ucrainei nu vor afecta cooperarea dintre Moscova și Teheran.

Moscova anunță că ar fi primit "garanții scrise" din partea SUA. Este vizat un acord nuclear
Sursa foto: Hepta/ Sputnik / Sergey Pyatakov
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2022   •   15:55

Este o declarație ce pare să elimine un obstacol din calea relansării acordului din 2015 referitor la programul nuclear iranian, transmite AFP.

"Am obținut garanții scrise. Ele au fost incluse în acordurile de relansare a Planului comun de acțiune cuprinzător cu privire la programul nuclear iranian", a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov (foto), într-o conferință de presă comună cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, aflat în vizită la Moscova.

Potrivit lui Lavrov, viitoarea cooperare ruso-iraniană este asigurată, "în special în ce privește proiectul centralei nucleare de la Bushehr".

Moscova a fost acuzată că vrea să saboteze negocierile de salvare a acordului nuclear între marile puteri și Teheran, menit să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară, în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale impuse acestei din urmă țări.

În data de 5 martie, Moscova a cerut Washingtonului garanții că viitoarea cooperare ruso-iraniană în domeniul nuclear civil nu va fi afectată de sancțiunile ce i-au fost impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei.

Ministru rus: "S-a intrat în linie dreaptă" în ceea ce privește un compromis

După anunțul de marți, conform căruia SUA au furnizat garanțiile reclamate, ministrul rus a spus că "s-a intrat în ultima linie dreaptă" cu semnarea unui compromis.

Eforturile actuale vizează salvarea acordului din 2015, semnat la Viena de Iran cu SUA, China, Franța, Marea Britanie, Rusia şi Germania.

Acordul a permis ridicarea unor sancțiuni economice internaționale aplicate Teheranului, în schimbul acceptării unor limite stricte pentru programul său nuclear.

În mai 2018, în mandatul președintelui Donald Trump, SUA s-au retras din acord și au reinstituit măsuri punitive care sufocă economia Iranului.

În replică, regimul de la Teheran a încălcat mai multe dintre restricțiile impuse activităților sale nucleare.

După instalarea la Casa Albă, Joe Biden a acționat pentru revenirea Statelor Unite în acordul de la Viena, dar negocierile indirecte s-au dovedit dificile.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close