Antena 3 CNN Externe După Moscova, Lukașenko vorbește, și el, de Al Treilea Război Mondial

După Moscova, Lukașenko vorbește, și el, de Al Treilea Război Mondial

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, un aliat important al lui Putin, le-a cerut statelor occidentale să ridice sancțiunile impuse Rusiei, dar şi țării pe care o conduce.

După Moscova, Lukașenko vorbește, și el, de Al Treilea Război Mondial
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Mikhail Metzel
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Oct 2022   •   13:40

Liderul belarus susține că Vestul nu face decât să adauge gaz pe foc, cât timp nu oferă soluții pentru detensionare.

El a reluat teza propagată de Kremlin în perioada dinaintea anexării Crimeei, în 2014, și a spus că Occidentul organizează "lovituri de stat" în alte țări, cu riscul de a provoca un al treilea război mondial.

"Același scenariu a fost testat anterior în Ucraina. Putem vedea la ce a dus totul. Din fericire, în 2022 am reușit să menținem pacea pe acest pământ în Kazahstan. Cum funcționează practica de a organiza lovituri de stat ale altora? Doar țările responsabile de asta pot spune (...)

Răspunsul nostru trebuie să fie fără echivoc: acest lucru este inacceptabil și implică riscurile declanșării unui al treilea război mondial, în care 'câștigătorii' nu vor mai trebui să se gândească la ceva din cauza situației.

Deteriorarea catastrofală este nu numai în Europa, ci în întreaga lume. Tipul de conflict de-a lungul rutei 'lumii vechi' a ajuns deja în Asia. Iar țările occidentale şi-au oferit serviciile de menținere a păcii. Gata!

Doar adăugați combustibil pe foc, fără să faceți ceva pentru detensionarea situației", a spus Lukașenko la forumul din Kazahstan, la care participă și președintele rus Vladimir Putin.

Rusia amenință că primirea Ucrainei în NATO ar putea declanșa Al Treilea Război Mondial

Primirea Ucrainei în NATO ar putea duce la un al treilea război mondial.

Avertismentul vine de la secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Aleksandr Venediktov, într-un interviu difuzat joi de agenția TASS și citat de Reuters.

"Kievul ştie foarte bine că un asemenea pas ar însemna o escaladare garantată spre un al treilea război mondial. Pe asta contează, se pare (ucrainenii): să creeze zgomot informațional și să atragă din nou atenția asupra lor", a spus Venediktov.

El a reiterat poziția rusă conform căreia Occidentul, prin ajutorul acordat Ucrainei, "ia parte direct la conflict".

La sfârșitul lui septembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa va solicita o aderare "accelerată" la NATO, imediat după ce Rusia a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close