Antena 3 CNN Externe NATO: Rusia este jucător global. Nu putem să nu vorbim cu ea

NATO: Rusia este jucător global. Nu putem să nu vorbim cu ea

NATO: Rusia este jucător global. Nu putem să nu vorbim cu ea
Sursa foto: nato rusia
06 Mar 2009   •   00:32

Miniştrii de externe din NATO au căzut de acord să reia contactele politice formale cu Rusia, după ce acestea au fost îngheţate în urmă cu şapte luni, a anunţat secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer.
?Miniştrii s-au înţeles să reia formal Consiliul NATO-Rusia, inclusiv la nivel ministerial, cât de repede se poate după summitul NATO de la Strasbourg şi Kehl, pe 3 aprilie?.
Miniştrii de externe ai statelor NATO au suspendat consiliul în august 2008, după conflictul militar dintre Rusia şi Georgia.
Scheffer a precizat că reluarea contactelor formale cu Rusia nu înseamnă că NATO şi-a schimbat poziţia faţă de comportamentul Rusiei, în special cu Georgia.?Dacă reluăm Consiliul NATO-Rusia, vom cere Rusiei să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de Georgia". În acest sens, organizaţia va cere Moscovei să se retragă din localiţiile pe care a promis că le va părăsi.
Şeful NATO a spus că alianţa încă se situează pe poziţii adverse cu privire la recunoaşterea de către Rusia a celor două regiuni separatiste din Georgia- Abhazia şi SOetia de Sud- ca state independente şi intenţia Moscovei de a construi baze militare pe aceste teritorii.
El a subliniat însă că cele două părţi ar trebui să discute aceste subiecte, chiar când se situează pe poziţii diametral opuse. De asemenea, arăta că NATO şi Rusia trebuie să coopereze în Afganistan, în lupta contra terorismului şi prevenirea răspândirii armelor de distrugere în masă.
?Rusia este un jucîtor important,Rusia este un jucător global. A nu vorbi cu ei, nu este o opţiune?, a încheiat de Hoop Scheffer.
NATO a mai discutat şi propunerea preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind athitectura securităţii europene, dar a cerut detalii suplimentare.


Antena3.ro

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close