Antena 3 CNN Externe Nivel record de șomeri în Grecia: Rata șomajului în aprilie - 22,5%

Nivel record de șomeri în Grecia: Rata șomajului în aprilie - 22,5%

Nivel record de șomeri în Grecia: Rata șomajului în aprilie - 22,5%
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
12 Iul 2012   •   15:57
Rata şomajului în Grecia a continuat să crească în aprilie, ajungând la nivelul record la 22,5%, de la 22% în mai, a anunţat joi Autoritatea elenă pentru statistică (Elstat), informează Reuters. Este un avans semnificativ faţă de rata şomajului din aprilie 2011, de doar 16,2%. 
 
Potrivit Elstat, Grecia avea în aprilie 1,109 milioane de şomeri într-o ţară cu o populaţie de 11 milioane de locuitori. 
 
"Un sprijin temporar ar putea fi furnizat în lunile de vară, mai ales în sectorul turismului. Totuşi, ţinând cont că rata şomajului este un indicator întârziat al activităţii economice, este posibil ca rata şomajului să nu fi atins încă valoarea record", a explicat Platon Monokroussos, economist la EFG Eurobank. 
 
Turismul, un sector cheie pentru economia elenă, a înregistrat în primul trimestru o scădere a veniturilor de 15,1%. 
 
Reducerile bugetare impuse de UE şi FMI în schimbul salvării Greciei au cauzat un val de falimente şi închideri ale companiilor elene, ceea ce a dus la un nivel record al şomajului. Rata şomajului în Grecia este mult mai ridicată decât media zonei euro, care în mai a fost de 11,1%. 
 
Produsul Intern Brut al Greciei a înregistrat o contracţie anuală de 6,5% în primul trimestru al acestui an, după un recul de 6,9% în 2011.

 

×
Subiecte în articol: rata somajului Grecia zona euro
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close