Antena 3 Externe Nouă anchetă penală în legătură cu conturile campaniei lui Sarkozy

Nouă anchetă penală în legătură cu conturile campaniei lui Sarkozy

07 Oct 2014   •   08:08
Nouă anchetă penală în legătură cu conturile campaniei lui Sarkozy
Sursa foto: Foto: Agerpres

Justiţia franceză a deschis luni o nouă anchetă penală legată de conturile campaniei electorale din 2012 a lui Nicolas Sarkozy, care ar putea influenţa revenirea în politică a fostului preşedinte de dreapta, comentează AFP.

Parchetul Parisului a demarat o informare judiciară pentru 'abuz de încredere', 'complicitate' şi 'tăinuire' cu privire la plăţi presupuse a fi nejustificate făcute de partidul de dreapta UMP în contul penalităţilor aplicate lui Nicolas Sarkozy după invalidarea conturilor campaniei sale prezidenţiale din 2012, a anunţat o sursă judiciară.

Consiliul constituţional invalidase conturile campaniei lui Nicolas Sarkozy pentru depășirea plafonului cheltuielilor autorizate de lege (22,5 milioane de euro) şi îi aplicase o amendă de 400.000 de euro. Aceasta ar fi trebuit să fie achitată de candidat personal, dar ea a fost asumată de UMP, care a lansat simpatizanţilor un apel la donaţii.

O plângere a noii conduceri a UMP a dus la deschiderea unei anchete preliminare.

Aceasta este a treia anchetă legată direct de campania fostului preşedinte, învins de Francois Hollande, după scandalul Bygmalion (al facturilor false).

În afacerea Bygmalion, nume dat de societatea care s-a ocupat de organizarea mitingurilor campaniei președintelui-candidat, o sursă judiciară a indicat luni că acest grup emisese facturi false pentru UMP înaintea campaniei din 2012. Parchetul Parisului a extins săptămâna trecută perioada pe care o anchetează magistrații, a adăugat această sursă.

Nicolas Sarkozy este citat în mai multe alte anchete judiciare susceptibile a-i afecta ambiţiile politice. El a fost audiat în iulie pentru corupție activă, trafic de influenţă şi tăinuire a violării secretului profesional. Fostul președinte mai este suspectat că a încercat, prin avocatul său, să obţină informaţii secrete despre o procedură care îl viza.

După mai puţin de doi ani de la înfrângerea sa în campania electorală pentru un al doilea mandat prezidenţial, Nicolas Sarkozy și-a anunțat luna trecută revenirea pe scena politică şi ambiţia de a prelua conducerea UMP.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close