Antena 3 CNN Externe Nouă anchetă penală în legătură cu conturile campaniei lui Sarkozy

Nouă anchetă penală în legătură cu conturile campaniei lui Sarkozy

Nouă anchetă penală în legătură cu conturile campaniei lui Sarkozy
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Oct 2014   •   08:08

Justiţia franceză a deschis luni o nouă anchetă penală legată de conturile campaniei electorale din 2012 a lui Nicolas Sarkozy, care ar putea influenţa revenirea în politică a fostului preşedinte de dreapta, comentează AFP.

Parchetul Parisului a demarat o informare judiciară pentru 'abuz de încredere', 'complicitate' şi 'tăinuire' cu privire la plăţi presupuse a fi nejustificate făcute de partidul de dreapta UMP în contul penalităţilor aplicate lui Nicolas Sarkozy după invalidarea conturilor campaniei sale prezidenţiale din 2012, a anunţat o sursă judiciară.

Consiliul constituţional invalidase conturile campaniei lui Nicolas Sarkozy pentru depășirea plafonului cheltuielilor autorizate de lege (22,5 milioane de euro) şi îi aplicase o amendă de 400.000 de euro. Aceasta ar fi trebuit să fie achitată de candidat personal, dar ea a fost asumată de UMP, care a lansat simpatizanţilor un apel la donaţii.

O plângere a noii conduceri a UMP a dus la deschiderea unei anchete preliminare.

Aceasta este a treia anchetă legată direct de campania fostului preşedinte, învins de Francois Hollande, după scandalul Bygmalion (al facturilor false).

În afacerea Bygmalion, nume dat de societatea care s-a ocupat de organizarea mitingurilor campaniei președintelui-candidat, o sursă judiciară a indicat luni că acest grup emisese facturi false pentru UMP înaintea campaniei din 2012. Parchetul Parisului a extins săptămâna trecută perioada pe care o anchetează magistrații, a adăugat această sursă.

Nicolas Sarkozy este citat în mai multe alte anchete judiciare susceptibile a-i afecta ambiţiile politice. El a fost audiat în iulie pentru corupție activă, trafic de influenţă şi tăinuire a violării secretului profesional. Fostul președinte mai este suspectat că a încercat, prin avocatul său, să obţină informaţii secrete despre o procedură care îl viza.

După mai puţin de doi ani de la înfrângerea sa în campania electorală pentru un al doilea mandat prezidenţial, Nicolas Sarkozy și-a anunțat luna trecută revenirea pe scena politică şi ambiţia de a prelua conducerea UMP.

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close