Antena 3 CNN Externe Obama: Poziţia SUA faţă de o intervenţie în Siria va fi revizuită dacă au fost utilizate arme chimice

Obama: Poziţia SUA faţă de o intervenţie în Siria va fi revizuită dacă au fost utilizate arme chimice

Obama: Poziţia SUA faţă de o intervenţie în Siria va fi revizuită dacă au fost utilizate arme chimice
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
30 Apr 2013   •   19:21

Statele Unite vor "revizui" poziţia privind o posibilă intervenţie militară în Siria în cazul în care se va dovedi că regimul de la Damasc a utilizat arme chimice, afirmă preşedintele american, Barack Obama, citat de AFP.
   
"Nu pot fi luate decizii pripite până nu se va dovedi că au fost utilizate arme chimice; dar, dacă se va dovedi că au fost utilizate arme chimice, vom revizui poziţia" privind o posibilă intervenţie militară, a declarat Obama într-o conferinţă de presă organizată la Casa Albă.
   
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat săptămâna trecută că regimul din Siria probabil a utilizat arme chimice de mică putere, subliniind că informaţiile nu sunt sigure. "Serviciile de informaţii americane au concluzionat, cu un anumit nivel de exactitate, că regimul sirian a utilizat arme chimice, în special gaz sarin", a spus Hagel.

Însă, conform experţilor, informaţiile furnizate de Statele Unite privind presupusa utilizare a armelor chimice de către regimul din Siria nu se ridică la nivelul standardelor probelor luate în considerare de Naţiunile Unite, care vor trimite o echipă pentru evaluarea situaţiei. Preşedintele Barack Obama a cerut o evaluare definitivă privind utilizarea sau nu a armelor chimice de către regimul din Siria înainte de a lua o decizie privind noi măsuri în acest dosar.
   
La rândul său, regimul Bashar al-Assad a acuzat Statele Unite de manipulare, după acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice, afirmând că Administraţia de la Washington şi Guvernul britanic "mint" în această privinţă. Siria se confruntă, de peste doi ani, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. â

Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 70.000 de morţi.


   

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close