Antena 3 CNN Externe ONU: Un acord climatic ar putea fi semnat în acest an

ONU: Un acord climatic ar putea fi semnat în acest an

ONU: Un acord climatic ar putea fi semnat în acest an
Sursa foto: schimbare climatica
20 Ian 2010   •   16:17

Statele ar putea ajunge la un acord pentru schimbarea climatică la Mexico City în acest an după ce nu a reuşit să facă acest lucru la Copenhaga, aprecia preşedintele Organismului Interguvernamental pentru Schimbarea Climatică.

"Cred că avem o scurtă perioadă de timp în care lumea trebuie să acţioneze în comun. Iar dacă aceasta se produce, atunci cu siguranţă că Mexico ar putea produce un acord," arăta Rajendra Pachauri la o conferinţă de presă al al treilea Summit Mondial pentru Energia Viitorului, la Abu Dhabi.
"Este o perspectivă ambiţioasă, dar se poate face," declara acesta, referindu-se la următorul summit, care se va organiza în acest an în capitala mexicană.

Discuţiile climatice de la Copenhaga de luna trecută s-au încheiat cu un acord ne-obligatoriu de a reduce creşterea temperaturilor globale, rezultat care a fost criticat ca insuficient.

Cu toate acestea, dacă ţările ajung la un acord obligatoriu în Mexico City, "există câţiva factori critici care cer un efort supraomenesc," puncta Pachauri. "Unul din ele este angajamentul SUA?.

Ţările ar mai avea nevoie să facă paşi spre un acord privind cadrul instituţional în care să finanţarea statelor emergente pentru a face faţă schimbării climatice să fie utilizată eficient, arăta acesta.
Ministrul norvegian de Externe, Jonas Gahr Store, declara de asemenea că un acord obligatoriu poate fi atins la Mexico City .
Acesta sublinia însă că acest obiectiv este în schimb greu de atins. Oficialul sublinia că provocările puse de schimbarea climatică nu vor fi rezolvate curând.

"Noi cei care facem politica ne vom confrunta cu schimbarea climatică în fiecare zi pentru restul vieţilor noastre politice. Trebuie să încetăm a mai crede că aceasta este ceva ce rezolvăm la următoarea conferinţă. Este parte a unui proces continuu. ."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: schimbare climatica
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close