Antena 3 CNN Externe Paris. Aproximativ 200 de persoane au participat la "marşul pentru demnitatea romilor" în Europa

Paris. Aproximativ 200 de persoane au participat la "marşul pentru demnitatea romilor" în Europa

Paris. Aproximativ 200 de persoane au participat la "marşul pentru demnitatea romilor" în Europa
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
07 Oct 2012   •   19:53

Aproximativ 200 de persoane, între care regizorul de etnie romă Tony Gatlif, au manifestat duminică la Paris în cadrul celei de-a doua "Roma Pride", un marş pentru demnitatea romilor în Europa, convocat de diferite asociaţii şi personalităţi, relatează AFP.
   
Manifestanţii au cerut suprimarea integrală a permisului de circulaţie impus în Franţa nomazilor, care nu a fost abrogat decât parţial, vineri, de Consiliul Constituţional, instanţa supremă care se ocupă de verificarea conformităţii legilor cu Constituţia.
   
"Decizia Curţii Constituţionale este scandaloasă. Ea validează conformitatea cu Constituţia a unei legi discriminatrii, antidemocratice şi antirepublicane", a apreciat Benjamin Abtan, preşedintele Mişcării antirasiste europene (Egam), aflată la originea "Roma Pride", organizată simultan în 14 ţări europene.
   
Tony Gatlif i-a sprijint pe manifestanţi aducând artişti şi muzicieni pe scena instalată în piaţa Panthéon.
   
Vineri, Consiliul Constituţional a abrogat parţial o lege din 1969 cu privire la statutul administrativ al nomazilor, menţinând totuşi principiul permisului de circulaţie obligatoriu, înlocuind "carnetul" ce trebuie vizat la fiecare trei luni de poliţişti sau jandarmi cu un "livret de circulaţie" mai puţin coercitiv.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close