Antena 3 CNN Externe Pentagon: Goana după petrol ameninţă securitatea naţională americană

Pentagon: Goana după petrol ameninţă securitatea naţională americană

Pentagon: Goana după petrol ameninţă securitatea naţională americană
Sursa foto: extractie petrol
29 Oct 2009   •   18:05

Goana Americii după petrol este o ameninţare la adresa securităţii naţionale, iar riscul creşte pe măsură ce populaţia lumii ajunge la 7 miliarde, aprecia un consilier militar al Pentagonului, în cadrul unor audieri la Senatul SUA.
Senatorii democraţi au organizat miercuri a doua zi de dezbateri pe teme de energie, trecând de la economie la securitate naţională în încercarea de a promova un act privind schimbarea climatică.

Ameninţarea ar merge de la dependenţa trupelor din Afganistan şi Irak de echipament ce foloseşte produse petroliere, la anii din viitor când temperaturile extreme şi creşterea nivelului mării ar putea duce la o revoltă socială generalizată.

"Nu am ajuns niciodată pe planeta aceasta aproape de 7 miliarde persoane, pe care le vom avea în 2011. Nu am mai avut niciodată nivelul fără precedent al consumului pe cap de locuitor de energie multiplicat cu aceste şapte miliarde," declara Dennis McGinn, membru al Comitetului Militar de Consilieri, compus din amirali şi generali în rezervă.
"Avem mulţi indicatori, avertismente şi tendinţe ce ne spun că schimbarea climatică dăunează securităţii naţionale."
El crede că SUA se confruntă cu riscuri pe mai multe fronturi. "Situaţia energetică a Americii constituie o ameninţare serioasă şi urgentă la adresa securităţii naţionale- militar, diplomatic şi economic."
De altfel, Pentagonul începe să se concentreze din ce în ce mai mult pe ameninţarea pusă de schimbarea climatică.

Laboratoarele militare de cercetare se concentrează pe noi disposiitive de economisire a energiei şi alte modalităţi de a conserva combustibilul pe front. Conflictele din Afganistan şi Irak au demonstrat că dependenţa de combustibil supune trupele americane unor riscuri.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close