Antena 3 CNN Externe Peste 20 de persoane au murit în Irak, în urma unor atentate cu maşini capcană

Peste 20 de persoane au murit în Irak, în urma unor atentate cu maşini capcană

Peste 20 de persoane au murit în Irak, în urma unor atentate cu maşini capcană
de M.T.    |    08 Feb 2013   •   12:37

Cel puţin 29 de persoane au murit în Irak, în urma unor atentate cu maşini capcană produse vineri în mai multe zone aglomerate din apropiere de Bagdad, anunţă AFP.

Atacurile, care au lăsat în urmă şi aproximativ 70 de răniţi, au avut ca ţintă mai multe pieţe, locuri cunoscute pentru afluenţa de oameni în zilele de vineri, şi comunităţile şiite.

Primul atentat a avut loc într-o piaţă de păsări Kadhimiyah, un cartier situat în nordul capitalei Bagdad, şi a ucis 16 persoane, alte 43 fiind rănite.

Cele două maşini capcană au explodat la puţin timp după ora locală 9, au declarat pentru sursa citată mai mulţi oficiali medicali şi de securitate.

„Am venit la piaţă, la fel ca în fiecare zi de vineri, pentru a vinde şi a cumpăra păsări. Iubesc păsările, pentru că ele sunt un simbol al păcii, un lucru pe care ni-l dorim cu toţii. Dar, în loc de pace, mereu avem parte de sânge”, a declarat Waleed Salman, un bărbat de 28 de ani rănit în explozie, potrivit New York Times.

Alte două maşini capcană au explodat într-o altă localitate preponderent şiită, Hillah, la sud de capitala Bagdad, ucigând alte 13 persoane şi rănind 26.

Prima explozie s-a produs într-o parcare de la periferia oraşului, iar cealaltă într-o piaţă centrală, printre victime aflându-se copii şi femei.

Numărul violenţelor din Irak a crescut în ultima vreme, ţara fiind lovită de mai multe valuri de atentate şi atacuri sinucigaşe, pe fondul unei crize politice şi a unor mitinguri în zonele majoritar sunite care solicită înlăturarea premierului şiit Nuri al-Maliki.

Doar în ultima săptămână au murit 102 persoane în violenţele din Irak, în timp ce ianuarie a fost cea mai sângeroasă lună din septembrie încoace, potrivit unui raport AFP.

Niciun grup nu a revendicat atentatele produse vineri, dar insurgenţii suniţi, bănuiţi a avea legături cu Al Qaeda, sunt consideraţi răspunzători pentru violenţele din ultima perioadă.



×
Subiecte în articol: atentate Irak piete victime Bagdad explozii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close