Antena 3 CNN Externe Pista islamistă se confirmă în cazul atacului din Texas

Pista islamistă se confirmă în cazul atacului din Texas

Pista islamistă se confirmă în cazul atacului din Texas
05 Mai 2015   •   15:56

Unul din cei doi autori ai atacului de duminică asupra unei expoziții cu caricaturi cu profetul Mahomed în Texas a făcut obiectul unei anchete a FBI în legătură cu declarații în care își exprimase intenția de a se afilia jihadului, potrivit unor documente judiciare obținute de AFP şi preluate de AGERPRES.

Cei doi presupuși islamiști uciși în atacul asupra expoziției organizate la o periferie a Dallasului sunt Elton Simpson (31 de ani) și Nadir Soofi (34 de ani), care împărțeau un apartament în Phoenix (Arizona, sud-vest). CNN a difuzat imagini cu agenți FBI care descindeau în apartamentul lor.

Conform documentelor judiciare citate de AFP, Elton Simpson a fost condamnat în august 2011 în Arizona la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a încercat să mintă FBI în legătură cu intențiile sale de a pleca ''la jihad'' în Somalia, unde activează diverse grupări islamiste.

FBI deținea înregistrări în care acesta vorbea de dorința sa de a merge în Somalia, ''la frați'', dar judecătorul a considerat că nu există dovezi suficiente pentru a stabili că acesta intenționează să se alăture unui grup islamist din Somalia.

Un individ care s-a declarat afiliat Statului Islamic (SI) a afirmat duminică, într-o postare pe Twitter, că atacul a fost comis de doi simpatizanți ai organizației, potrivit SITE, organizația specializată în supravegherea site-urilor jihadiste.

Tatăl lui Elton Simpson a declarat la ABC News că fiul său, care lucra la un cabinet stomatologic, a făcut o ''alegere proastă''. ''Noi suntem americani și credem în America. Ceea ce a făcut fiul meu reflectă foarte slab ceea ce este familia mea'', a spus Duston Simpson.

Guvernatorul Texasului, Greg Abott, a declarat că anchetatorii înclină asupra ''legăturile atacatorilor cu activitatea teroristă organizată''.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a reiterat că astfel de acte criminale ''nu au nimic de a face cu religia sau cu credința'', a subliniat purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite, Stéphane Dujarric. ''Noi trebuie să apărăm ideile prin dialog democratic și dezbateri, violența nu este niciodată justificată'', a adăugat el.

Atacul a fost comis într-una din suburbiile Dallasului, unde avea loc un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed, organizat de asociația American Freedom Defense Initiative, considerată de orientare islamofobă.

Doi indivizi foarte bine înarmați au fost împușcați mortal de un polițist, atunci când au încercat să atace clădirea unde avea loc evenimentul. Înainte de a fi uciși, cei doi au reușit să rănească ușor un agent de pază.





×
Subiecte în articol: atac armat teroristi Islamisti Stat Islamic
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close