Antena 3 CNN Externe Poliţiştii din Ecuador l-au băgat pe preşedinte în spital, nemulţumiţi de reducerile salariale

Poliţiştii din Ecuador l-au băgat pe preşedinte în spital, nemulţumiţi de reducerile salariale

Poliţiştii din Ecuador l-au băgat pe preşedinte în spital, nemulţumiţi de reducerile salariale
Sursa foto: Foto: globalvoicesonline.org
30 Sep 2010   •   22:30

Poliţiştii din Ecuador au preluat, joi, controlul Congresului, în timp ce militarii au ocupat aeroportul din Quito. Potrivit AFP, preşedintele Rafael Correa a denunţat o "tentativă de lovitură de stat", aceasta fiind cea mai gravă criză cu care se confruntă şeful statului socialist.

"Aceasta este o tentativă de lovitură de stat organizată de opoziţie şi de unele sectoare ale forţelor armate şi poliţiei", a declarat Correa într-un interviu acordat unei televiziuni locale.

Şeful statului s-a refugiat într-o cameră de spital din Quito după ce a fost atacat cu gaze lacrimogene. El a fost nevoit să părăsească zona, purtând o mască pe faţă, după un discurs inflamat în care anunţa că nu va ceda. Ulterior, preşedintele a declarat că se teme pentru viaţa sa.

"În cazul în care mi se va întâmpla ceva, vreau să îmi exprim dragostea faţă de familia şi patria mea", a spus Rafael Correa.

În tot acest timp, zeci de poliţişti manifestau în principala cazarmă din capitală, dar şi la Guayaquil şi la Cuenca. În jurul orei locale 12:30 (20:30 ora României), poliţiştii au ocupat sediul Congresului, anunţul fiind făcut de către purtătorul de cuvânt al acestei instituţii.

Scandalul a pornit de la o lege aprobată de Parlament care suprimă unele prime pentru vechime acordate membrilor forţelor de ordine. Legea "serviciului public" a provocat, totodată, un conflict între Executiv şi Parlament, majoritatea refuzând să adopte unele articole ale proiectului.

Rafael Correa, în vârstă de 47 de ani se află la putere din ianuarie 2007. El a fost reales în aprilie 2009 pentru un mandat de cinci ani, iar de mai multe săptămâni de confruntă cu mai multe revolte în diverse sectoare. În tot acest timp, Opoziţia încearcă să promoveze un referendum pentru revocarea sa.

Cu o populaţie de circa 14 milioane de locuitori Ecuadorul este cunoscută ca fiind o ţară instabilă. Trei dintre predecesorii lui Rafael Correa au fost înlăturaţi de la putere sau destituiţi de Parlament.

Antena3.ro




×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close