Antena 3 CNN Externe Premierul spaniol: Cauzele accidentului din Galicia trebuie stabilite cu rapiditate şi corectitudine

Premierul spaniol: Cauzele accidentului din Galicia trebuie stabilite cu rapiditate şi corectitudine

Premierul spaniol: Cauzele accidentului din Galicia trebuie stabilite cu rapiditate şi corectitudine
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    25 Iul 2013   •   14:46

Premierul spaniol Mariano Rajoy şi-a exprimat, joi, speranţa în stabilirea cât mai rapidă şi corectă a cauzelor accidentului de tren din Galicia, în care 78 de persoane au murit şi alte zeci au fost rănite, informează Agerpres.

Declaraţiile oficialului spaniol au fost făcute în cadrul conferinţei de presă susţinute la sediul executivului regional din Galicia.

Deraierea trenului de pasageri este cercetată în cadrul a două anchete separate, una a autorităţilor judiciare şi alta a Ministerului spaniol al Dezvoltării, care include şi portofoliul transporturilor.

Ipoteza principală cercetată în cadrul acestor anchete este depăşirea limitei de viteză, întrucât, la momentul accidentului, trenul lua o curbă în care viteza maximă recomandată era de 80 de kilometri la oră.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, trenul ar fi mers, la momentul accidentului, cu o viteză de 190 de kilometri la oră.

Cu toate acestea, prefectul de Galicia, Samuel Juarez, a negat, în declaraţiile făcute la postul public de televiziune, că ar fi existat vreo informaţie confirmată cu privire la viteza trenului.

Şeful executivului spaniol şi-a exprimat cu aceeaşi ocazie regretul pentru persoanele rănite şi a transmis condoleanţe rudelor victimelor: Nu veţi fi singuri. Solidaritatea spaniolilor vă va însoţi întotdeauna".

Mariano Rajoy a ajuns joi dimineaţă în Galicia, la locul accidentului, şi i-a vizitat ulterior pe răniţi. De asemenea, el a ţinut un moment de reculegere, anunţat pe tot cuprinsul Spaniei, la ora locală 12.

La rândul lor, regele Juan Carlos şi prinţul moştenitor Felipe şi-au anulat agenda oficială, în semn de doliu pentru cele 78 de victime ale tragediei.

În plus, Regele Juan Carlos al Spaniei le-a transmis victimelor, rudelor şi prietenilor acestora, precum şi răniţilor şi tuturor celor afectaţi de accidentul de tren petrecut în Galicia, cea mai profundă afecţiune şi solidaritate din partea Familiei regale şi a naţiunii spaniole, după cum se arăta într-o scrisoare postată pe site-ul Casei Regale.

Şeful executivului regional din comunitatea autonomă spaniolă Galicia, Alberto Nunez Feijoo, a anunţat joi că în regiune au fost decretate şapte zile de doliu, în urma tragediei petrecute în noaptea de miercuri.

Între timp, preşedinte companiei spaniole a căilor ferate (Renfe), Julio Gomez-Pomar Rodriguez, a declarat că trenul care a deraiat în apropiere de Santiago de Compostela nu a avut nicio problemă tehnică şi tocmai trecuse de o revizie în dimineaţa zilei de 24 iulie.

„Ştim că trenul nu a avut nicio problemă tehnică, trecuse de o revizie chiar în dimineaţa" zilei de miercuri, a declarat el, cu precizarea că „dosarul de mentenanţă şi control al trenului era perfect".

×
Subiecte în articol: Mariano Rajoy tren deraiat Spania
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close