Antena 3 CNN Externe Presa occidentală condamnă România pentru urgentarea acordării cetăţeniei române moldovenilor

Presa occidentală condamnă România pentru urgentarea acordării cetăţeniei române moldovenilor

Presa occidentală condamnă România pentru urgentarea acordării cetăţeniei române moldovenilor
Sursa foto: Cetatenie
21 Apr 2009   •   15:53

România - un stat indisciplinat şi disfuncţional. Aşa este văzută, mai nou, ţara noastră, de către presa occidentală. Motivul îl reprezintă decizia autorităţilor de la Bucureşti de a urgenta acordarea cetăţeniei române moldovenilor de peste Prut, scrie Jurnalul Naţional.

Daily Star scrie în ediţia online că acordarea cetăţeniei române moldovenilor de peste Prut le-ar permite acestora să se stabilească oriunde în U.E., inclusiv în Marea Britanie.

Decizia României este privită cu ostilitate şi de autorităţile germane, care sunt îngrijorate de posibila pătrundere a moldovenilor în spaţiul Schengen. Elmar Brok, expert pe probleme de politică externă susţine că este imposibil să acorzi paşapoarte româneşti moldovenilor, care ar deveni astfel cetăţeni ai UE.

De altfel, majoritatea instituţiilor U.E. îşi arată nemulţumirea faţă de decizia Bucureştiului. O decizie care ar putea însemna anexarea de România a unui sfert din populaţia ţării vecine. Oficialii europeni descriu scenariul drept unul înspăimântător pentru stabilitatea regiunii, notează şi publicaţia electronică EU Observer.

Preşedinţia cehă s-a alăturat celorlalte ţări şi a mustrat România pentru această măsură într-o întâlnire între ministrul ceh pentru afaceri europene, Alexandr Vondra, şi ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu.

În ciuda tuturor reacţiilor negative, regulile comunitare impun Uniunii Europene să accepte decizia bruscă a României de a grăbi acordarea cetăţeniei pentru un milion de moldoveni, scrie Financial Times, în ediţia online. Aceeaşi publicaţie mai defineşte ţara noastră ca fiind unul dintre cei mai disfuncţionali şi indisciplinaţi membri ai UE.

Antena 3


×
Subiecte în articol: Prut
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close