Antena 3 CNN Externe Preşedintele iranian: Acordul nuclear va deschide "o nouă pagină" pentru Iran şi comunitatea internaţională

Preşedintele iranian: Acordul nuclear va deschide "o nouă pagină" pentru Iran şi comunitatea internaţională

Preşedintele iranian: Acordul nuclear va deschide "o nouă pagină" pentru Iran şi comunitatea internaţională
Sursa foto: Foto: jagranjosh.co
04 Apr 2015   •   00:25

Un acord global pe marginea programului nuclear al Teheranului ar putea deschide 'o nouă pagină' în relaţiile dintre Iran şi comunitatea internaţională, a afirmat vineri preşedintele iranian Hassan Rohani, informează AFP.

Acordul-cadru încheiat joi, în Elveţia, prevede 'noi cooperări cu lumea, în sectorul nuclear şi în alte sectoare', cooperări 'ce vor deschide o nouă pagină' în relaţiile internaţionale ale republicii islamice, care a fost supusă oprobiului public al naţiunilor de mai mulţi ani', a adăugat Rohani într-un discurs televizat.

'Avem tensiuni şi chiar (relaţii de) ostilitate cu unele ţări, dar dorim ca aceste tensiuni şi ostilităţi să se sfârșească', a spus Hassan Rohani, fără a preciza la ce ţări se referă.

Însă acordul definitiv, ce urmează să fie semnat înainte de 30 iunie, nu va fi valid decât în cazul în care cele două părţi îşi vor respecta angajamentele asumate joi. 'Dacă altă parte îşi onorează promisiunile, noi ne vom onora promisiunile noastre' pentru a ajunge la un acord 'echilibrat', a spus președintele iranian.

De asemenea, şeful statului iranian a luat încă o dată apărarea echipei sale de negociatori, criticaţi de unii responsabili conservatori (iranieni) pentru faptul că ar fi făcut prea multe concesii în faţa occidentalilor.

'Unii cred că trebuie fie să te lupţi cu lumea, fie să te pleci în faţa marilor puteri. Credem în a treia opţiune, că putem coopera cu lumea', a afirmat Rohani, dând asigurări că proiectul de acord a arătat că abordarea guvernului său a fost 'eficace'.

Totodată, Hassan Rohani i-a mulţumit ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, pentru 'directivele' acestuia în negocieri. Ultim factor decizional în dosarele strategice ale Iranului, ghidul suprem a trasat mai multe linii roșii care trebuie depăşite în discuţiile cu marile puteri.

 

×
Subiecte în articol: acord nuclear
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close