Antena 3 CNN Externe Cât a costat programul nuclear al Phenianului

Cât a costat programul nuclear al Phenianului

Cât a costat programul nuclear al Phenianului
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    11 Ian 2016   •   19:23

Coreea de Nord a dezvoltat un program de arme nucleare în pofida sărăciei și a sancțiunilor internaționale cu care se confruntă, căile prin care a reușit reducerea costurilor asociate unui astfel de program fiind tehnologia proprie și forța de muncă practic gratuită, notează Reuters.

Analizele guvernului sud-coreean estimează cheltuielile nucleare ale vecinului din nord la o sumă totală între 1,1 miliarde și 3,2 miliarde de dolari, experții considerând însă că un calcul precis este imposibil de făcut dat fiind secretul care înconjoară programul.

Cu toate acestea, armele testate până în prezent de Phenian sunt comparativ mai mici și bazate în cea mai mare parte pe o tehnologie mai puțin sofisticată.

Anunțul de săptămâna trecută al Phenianului legat de testarea unei bombe cu hidrogen a fost primit cu mari rezerve, chiar dacă experții susțin că este posibil ca nord-coreenii să fi reușit pasul intermediar al unei bombe atomice cu izotopi de hidrogen.

Un fost responsabil sud-coreean implicat în diplomația nucleară cu Phenianul a declarat anterior pentru Reuters că este probabil ca programul nuclear al acestuia să renunțe la unele elemente de securitate, pentru reducerea costurilor.

Pe de altă parte, costul total al programului nuclear al Phenianului în anul 2011 a fost estimat de Global Zero, grup care militează pentru denuclearizare mondială, la 700 milioane de dolari, cel mai scăzut nivel al cheltuielilor dintre toate statele dotate cu arma nucleară, sub cele 2,2 miliarde de dolari ale Pakistanului. De notat totuși că analiza se referă la o perioadă anterioară celor mai recente două teste nucleare nord-coreene.

Pentru comparație, SUA au cheltuit 61,3 miliarde de dolari pe arme nucleare în 2011, conform raportului.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close