Antena 3 CNN Externe Revista presei. Obama va anunţa îngheţarea cheltuielilor. Rusia şi NATO reiau cooperarea militară. Fost oficial: Invazia din Irak a fost ilegală

Revista presei. Obama va anunţa îngheţarea cheltuielilor. Rusia şi NATO reiau cooperarea militară. Fost oficial: Invazia din Irak a fost ilegală

Revista presei. Obama va anunţa îngheţarea cheltuielilor. Rusia şi NATO reiau cooperarea militară. Fost oficial: Invazia din Irak a fost ilegală
Sursa foto: revista presei
27 Ian 2010   •   05:29

Starea Naţiunii: Barack Obama va anunţa îngheţarea cheltuielilor


Barack Obama va încerca să îşi transforme preşedinţia prin mesajul său despre Starea Naţiunii, cu o focalizare pe economie şi controlul datoriei naţionale crescânde.
Preşedintele american se va adresa Camerei Reprezentanţilor pe fondul unor estimări sumbre. Deficitul pe acest an este stabilit la 1,35 trilioane de dolari, doar puţin mai mic decât cel de anul trecut. Şomajul este estimat la 10 procente în 2010 şi piaţa imobiliară stagnată, scrie The Telegraph.
"Vom discuta în primul rând despre cum să creştem numărul de locuri de muncă şi economia," declara preşedintele american. Deşi a declarat că nu există soluţii magive pentru reducerea deficitului, acesta este aşteptat să anunţe o îngheţare pe trei ani a cheltuielilor interne, excluzând armata şi securitatea internă, în bugetul său pe 2011, ce va economisi 250 miliarde dolari până în 2020.
Agenţiile ce ar putea fi acetate sunt educaţia, comerţul, justiţia şi munca, dar şi protecţia mediului.



Gripa aviară reapare în Vietnam

Comitetul naţional vietnamez pentru prevenirea gripei aviare anunţat că acest tip de gripă a reapărut în două provincii din Vietnam, aproape 4.000 de păsări fiind infectate.
Comisia a anunţat că acum se iau măsuri pentru a se împiedica răspândirea bolii, transmite Xinuua.




Rusia şi NATO reiau cooperarea militară

Şefii de stat major din Rusia şi NATO s-au întâlnit marţi la Bruxelles, reluând munca la Consiliul Rusia-NATO, activitate ce a fost îngheţat după războiul dintre Rusia şi Georgia din august 2008, aminteşte RIA Novosti.
Miniştrii de Externe din NATO au decis reluarea cooperării cu Rusia în martie anul trecut. Cele două părţi discută despre planul de cooperare militară pentru acest an, inclusiv sprijinul Rusiei pentru operaţiunea militară din Afganistan, anume tranzitul militar sprin spaţiul aerian rusesc, dar şi eforturile comune anti.piraterie şi antiterorism.






Fost oficial: Invazia din Irak a fost ilegală

Invadarea Irakului în 2003 a fost ilegală, declara fostul consilier juridic al ministerului de Externe la audierile publice legate de acest război, cu doar trei zile înainte de audierea ex-premierului Tony Blair .
"Am considerat că folosirea forţei contra Irakului în martie 2003 este contrară legislaţiei internaţionale," arăta Michael Wood, consilier juridic la Foreign Office în 1999 -2006, în faţa comisiei Chilcot.
"În opinia mea, folosirea forţei nu a fost autorizată de Consiliul de Securitate şi nu avea nicio altă bază în legislaţia internaţională."
Atenţia pe ancheta de la Londra s-a mărit înainte de apariţia lui Blair, care a dus Marea Britanie la război alături de liderul american George W. Bush, în pofida opoziţiei interne şi externe, explică AFP.
Blair a justificat invazia prin faptul că liderul irakian Saddam Hussein sfida Consiliul de Securitate al ONU şi rezoluţiile privind armele de distrugere în masă.






Iran va prezenta noi rachete

Un comandant de top al Gărzilor Revoluţionare iraniene a declarat că forţele armate vor prezenta mai multe rachete şi arme cu ocazia aniversării a 31 de ani de la revoluţia islamică, luna viitoare, scrie France 24.
Astfel, declaraţia lui Massud Jazayeri vine la doar o săptămână după anunţul că Teheran va prezenta trei noi sateliţi în februarie. Iran a lansat primul satelit de construcţie internă în februarie anul trecut.
Lansarea de atunci a stârnit preocuparea occidentului, care se teme că tehnologia ar putea fi folosită în scopuri militare.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Irak Marea Britanie
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close