Antena 3 CNN Externe Rusia se opune cursei înarmărilor în Arctica

Rusia se opune cursei înarmărilor în Arctica

Rusia se opune cursei înarmărilor în Arctica
Sursa foto: regiunea arctica
22 Iul 2009   •   12:26

Rusia se opune unei curse a înarmărilor în regiunea arctică, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe. El făcea aluzie la planurile anunţate de Danemarca săptămâna trecută de a stabili un comandament militar arctic şi o forţă de intervenţie pe fondul pretenţiilor teritoriale conflictuale ale celor cinci state arctice.

Comentând aceste date, Andrei Nesterenko a declarat jurnaliştilor că "Rusia se opune declansării unei curse a înarmărilor în regiunea arctică şi propune ca alternativă impulsionarea cooperării bilaterale în chestiuni de siguranţă a navigaţiei, căutare şi salvare şi prevenirea dezastrelor ecologice.."
El a adăugat că este în interesul naţional al Rusiei să menţină pacea şi cooperarea în regiune.
Teritoriile arctice, despre care se spune că au vaste resurse neexploatate de gaze naturale şi petrol, au fost în centrul disputelor, din ce în ce mai mult, între SUA, Rusia, Canada, Norvegia şi Danemarca, pe măsură ce încălzirea globală reduce nivelul gheţii.
În martie, Consiliului rus de Securitate a lansat strategia Moscovei în regiune, ce include desfăşurarea de unităţi militare, de coastă şi de graniţă "pentru a garanta securitatea militară a Rusiei în diverse circumstanţe politice şi militare."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: resurse naturale Rusia
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close