Antena 3 CNN Externe Rusia "a văzut semne" că SUA se pregătesc să reia testele atomice. Cum plănuiește Moscova să iasă din tratatul nuclear CTBT

Rusia "a văzut semne" că SUA se pregătesc să reia testele atomice. Cum plănuiește Moscova să iasă din tratatul nuclear CTBT

Rusia susține că a văzut semne care arată că Statele Unite fac pregătiri de reluare a testelor nucleare. Preparativele ar avea loc într-o locație din statul Nevada.

Rusia "a văzut semne" că SUA se pregătesc să reia testele atomice. Cum plănuiește Moscova să iasă din tratatul nuclear CTBT
Sursa foto: hepta / Zuma Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Oct 2023   •   14:34

Ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov a făcut aceste afirmații, în contextul în care Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, examinează în regim de urgență care este cel mai bun mod pentru Rusia de a revoca ratificarea unui tratat de referință privind interzicerea testelor nucleare.

"Sunt indicii sau erau, cel puțin până de curând, că sunt în desfășurare activități la un sit de testare din Nevada", a declarat Riabkov, potrivit agenției TASS.

Citește și: SUA, Rusia și China și-au accelerat activitatea în locațiile de testare a armelor nucleare | Dovezile fotografiate din satelit

"Dacă merg pe acest drum (al reluării testelor nucleare), atunci poziția care a fost menționată de președintele Federației Ruse va fi activată: vom fi forțați să facem același lucru. Asta se întâmplă atunci când apare o situație complet diferită, dar responsabilitatea pentru ce va apărea sau nu este aparține Washingtonului", a mai spus oficialul rus.

Putin a dat semnalul retragerii Rusiei din tratatul CTBT

Parlamentarii ruși au primit luni termen de zece zile pentru a evalua care este cel mai bun mod de revocare a ratificării Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty, CTBT).

Într-o declarație recentă, președintele rus Vladimir Putin nu a exclus posibilitatea de a relua astfel de teste.

El precizat că Moscova ar putea lua în considerare revocarea ratificării pentru a se afla pe aceeași linie cu Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat tratatul.

Comentariile președintelui rus au fost văzute de mulți experți occidentali din domeniului securității drept un semnal că Rusia, care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, ia în considerare posibilitatea de a relua testele nucleare, în contextul invaziei din Ucraina.

×
Subiecte în articol: Serghei Riabkov CTBC tratat nuclear Rusia SUA
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close