Antena 3 CNN Externe Saddam Hussein avea planuri de evadare, cu jumătate de an înainte de execuţia sa

Saddam Hussein avea planuri de evadare, cu jumătate de an înainte de execuţia sa

Saddam Hussein avea planuri de evadare, cu jumătate de an înainte de execuţia sa
Sursa foto: Saddam Hussein
30 Oct 2009   •   17:14

Saddam Hussein făcuse un plan de evadare, cu câteva luni înainte de execuţia sa, în 2006. Dezvăluirea vine de la avocatul său, care şi-a publicat amintirile. Potrivit planului, forţele loiale lui Saddam urmau să atace, ca o diversiune, "zona verde" din Bagdad, iar apoi să ia cu asalt închisoarea de lângă aeroport, unde era deţinut fostul dictator.

?Plănuia să zboare în provincia Anbar, în vestul Irakului, şi să pună în aplicare un plan rapid de unificare a grupurilor de rezistenţă, cu ajutorul cărora să pornească o ofensivă asupra Bagdadului?, mărturiseşte irakianul Amman-based Dulami în carte. El spune că planul de evadare nu a putut fi pus în aplicare deoarece americanii au întărit paza închisorii, în urma unui incident întâmplător.

Anbar era, în primii ani după invazia americană, una din bazele principale ale rezistenţei sunnite.

Şase luni mai târziu, Saddam Hussein a fost executat prin spânzurare, după ce fusese găsit vinovat de crime împotriva umanităţii. El fusese acuzat de moartea a 148 de civili shiiţi, după o tentativă eşuată de asasinare a sa. Saddam Hussein a fost capturat de trupele americane în decembrie 2003, la opt luni după intrarea Bagdadului sub ocupaţie americană.

Un purtător de cuvânt al armatei americane a declarat că nu are nicio informaţie despre cele relatate de avocatul lui Saddam.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Saddam Hussein
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close