Antena 3 CNN Externe Schimbare climatică: insulă disputată de India şi Bangladesh a fost acoperită de ape

Schimbare climatică: insulă disputată de India şi Bangladesh a fost acoperită de ape

Schimbare climatică: insulă disputată de India şi Bangladesh  a fost acoperită de ape
Sursa foto: insula ape
25 Mar 2010   •   08:24


Timp de aproape 30 de ani, India şi Bangladesh au fost în conflict pentru controlul asupra unei mici insule în Golful Bengal. Acum însă nivelul mării a rezolvat disputa pentru aceste state: insula a dispărut.


New Moore din Sunderbans a fost complet acoperită de ape, arăta oceanograful Sugata Hazra, profssor la Universitatea Jadavpur din Kolkata. Acesta arăta că dispariţia sa a fost confirmată de imaginile de satelit şi patrulele marine.
"Ceea ce aceste două state nu au putut rezolva cu ani de discuţii a fost rezolvat de încălzirea globală," arăta Hazra.

Cercetătorii oceanografi au rematca o creştere alarmantă a ratei cu care nivelul mării a crescut în ultimul deceniu în Golful Bengal. Până în 2000, nivelul mării creştea cu circa 3 mm pe an, dar în ultimul deceniu s-a ajuns la 5 mm anual.
O altă insulă din apropiere, Lohachara, a fost acoperită de ape în 1996, obligând locuitorii să se mute pe continent, în timp ce jumătate din insula Ghoramara este sub ape, arăta profesorul.
Cel puţin alte 10 insule din regiune sunt în pericol, de asemenea.

Bangladesh, stat de 150 milioane locuitori pe un teren de deltă de mică altitudine, este una din ţările cele mai afectat de încălzirea globală. Oficialii estimează că 18 procente din zona de coastă a Bangladeshului va fi sub ape şi 20 de milioan de persoane vor fi relocate dacă marea creşte cu un metru până în 2050, aşa cum este estimat.

India şi Bangladesh ambele pretind proprietatea asupra New Moore, care are circa 3 km lungime şi 2 lăţime. Pe aceasta nu se aflau locuinţe permanente, dar India a trimis soldaţi pe insulă în 1981 pentru a ridica steagul naţional.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: incalzire globala schimbare climatica
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close