Antena 3 CNN Externe Școli închise la Teheran, din cauza nivelului record al poluării

Școli închise la Teheran, din cauza nivelului record al poluării

Școli închise la Teheran, din cauza nivelului record al poluării
19 Dec 2015   •   14:39

Autoritățile iraniene au decis închiderea școlilor duminică la Teheran din cauza poluării aerului care a atins niveluri record, a anunțat sâmbătă televiziunea de stat, preluată de Agerpres.

"Toate școlile vor fi închise duminică la Teheran, Shahr-Rey și Islam-Shahr (oașe aflate în apropierea capitalei). Dacă poluarea se menține, măsura va fi prelungită și luni", a spus într-o declarație televizată Mohammad Hadi Heydarzadeh, șeful departamentului de mediu din provincia Teheran, care numără 14 milioane de locuitori.

În afară de închiderea școlilor, o altă măsură prevede limitarea circulației în centrul capitalei, precum și încetarea activității unor uzine timp de o săptămână.

O ceață groasă de poluare învăluie orașul, unde vizibilitatea este redusă. Munții înzăpeziți din lanțul Alborz, care domină Teheranul, nu se văd din centrul orașului. Indexul calității aerului a atins nivelul 148, la numai două puncte de nivelul roșu, în timp ce nivelul normal este cuprins între 0 și 50, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Poluarea este adesea o problemă la Teheran, orașul fiind parțial străjuit de munți. Ea este provocată în proporție de 80% de gazele de eșapament ale celor 5 milioane de mașini și aproape tot atâtea motociclete care circulă zilnic în orașul plin de ambuteiaje și ale căror efecte se amplifică iarna. Poluarea a provocat în 2012 moartea prematură a 4.500 de persoane la Teheran și a 80.000 în toată țara, conform Ministerului Sănătății.

Și alte mari orașe iraniene, printre care Karaj (din apropierea capitalei), Ispahan (centru), Machhad (nord-est) și Tabriz (nord-vest) sunt victime ale acestui fenomen.

×
Subiecte în articol: poluare Teheran scoli inchise
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close