Antena 3 Externe Secretul de dincolo de mormânt al lui Shimon Peres: ”Eu am creat bomba atomică pentru Israel”

Secretul de dincolo de mormânt al lui Shimon Peres: ”Eu am creat bomba atomică pentru Israel”

03 Oct 2016   •   15:28
Secretul de dincolo de mormânt al lui Shimon Peres: ”Eu am creat bomba atomică pentru Israel”
Sursa foto: Foto: Agerpres

Shimon Peres s-a stins din viață pe 28 septembrie, dar iată că înainte de a se stinge din viață, fostul președinte a dat un interviu în care a recunoscut capacitatea nucleară a Israelului, dar și faptul că el personal este artizanul acesteia.

Peres a afirmat într-un dialog cu realizatoarea Daphne Barak că lupta sa de o viață pentru pace nu vine în contradicție cu faptul că a făcut din Israel o forță nucleară:  „Mi-am dorit mai întâi să ne consolidăm puterea, pentru ca apoi să ajung la pace. Acesta este cel mai scurt și clar mod de a o spune. Așa că nu a fost o contradiție, ci o combinație. Am considerat că să construiești la acea vreme o bombă nucleară va îndepărta pericolul războiului”, susținea fostul șef de stat.

Peres, unul dintre părinții fondatori ai Israelului în 1948, a dezvăluit că l-a convins pe premierul Ben Gurion să construiască un reactor nuclear în 1955, temându-se de amenințarea Iranului învecinat.

„Am crezut cu tărie că Israelul avea nevoie de el. Nimeni nu m-a ascultat. Dar l-am convins pe Ben Gurion, i-am obținut sprijinul. M-a ajutat, în ciuda tuturor.”

Interviul cu Shimon Peres face parte dintr-un documentar realizat de Daphne Barak, intitulat Icons In Their Own Words, care mai include convorbiri cu Nelson Mandela, Andrea Bocelli sau John F. Kennedy. Documentarul este programat să aibă premiera pe 4 decembrie, când va deschide Festivalul CaDocuFilm din California. El va fi apoi difuzat pentru publicul larg în 2017.

Deși neconfirmat vreodată oficial, se cunoaște că Israelul a realizat prima sa bombă atomică în 1966.

 

×
Subiecte în articol: shimon peres bomba nucleara

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close