Antena 3 CNN Externe Sentinţă: Corpul de ingineri al armatei SUA, vinovat de inundaţiile provocate de uraganul Katrina

Sentinţă: Corpul de ingineri al armatei SUA, vinovat de inundaţiile provocate de uraganul Katrina

Sentinţă: Corpul de ingineri al armatei SUA, vinovat de inundaţiile provocate de uraganul Katrina
Sursa foto: katrina
19 Noi 2009   •   23:27

Un judecător american a stabilit că neglijenţa Corpului din ingineri al armatei americane -Corps a dus la inundarea oraşului New Orleans după ce uraganul Katrina a lovit Golful Mexic, în 2005.
Tribunalul a susţinut plângerea a şase rezidenţi şi a unei companii contra Corps despre întreţinea unui canal navigabil. Astfel, s-a decis acordarea unei despăgubiri de 720.000 dolari, dar verdictul ar putea duce la deschiderea a alte zeci de mii de procese.
Circa 80% din New Orleans a fost inundat de uraganul Katrina, 1800 persoane pierzându-şi viaţa.
Corps este responsabil pentru întreţinerea sistemului de canale şi diguri ce protejează New Orleans de furtuni.
Judecătorul districtual Stanwood Duval a criticat dur corpul de ingineri în motivaţia verdictului, ce se întinde pe nu mai puţin de 156 de pagini.
Canalul a fost construit în anii 1960. În timp, malurile acestuia s-au lărgit semnificativ, iar cu mult înaintea uraganului experţii avertizau că distrugerea lor poate favoriza producerea inundaţiilor.
Judecătorul susţine că militarii cunoşteau de peste 40 de ani că barajul de protecţie a cartierelor de periferie St Bernard Parish şi Lower 9th Ward putea fi compromis de deteriorarea acestui canal. Judecătorul afirmă că autorităţile aveau la dispoziţie "un număr nedefinit" de posibilităţi pentru soluţionarea problemei, dar au refuzat să facă acest lucru.
Magistratul a apreciat totuşi că armata nu se va face vinovată pentru inundaţiile din estul oraşului. Acesta este prima sentinţă în care justiţia găseşte guvernul direct responsabil de daune provocate de Katrina. Guvernul poate face apel la sentinţă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: inundatii armata americana
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close