Antena 3 CNN Externe Studiu: Bananele ar putea fi cheia în oprirea răspândirii virusului HIV

Studiu: Bananele ar putea fi cheia în oprirea răspândirii virusului HIV

Studiu: Bananele ar putea fi cheia în oprirea răspândirii virusului HIV
16 Mar 2010   •   23:55

Bananele ar putea fi cheia în dezvoltarea unor noi tratamente eficiente împotriva virusului HIV. În urma testelor de laborator cercetătorii au descoperit că una dintre substanţele din banane denumită BanLec este la fel de potentă ca şi două vaccine anti-HIV.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că terapiile ieftine pe baza BanLec ar putea salva milioane de vieţi. Substanţa este un tip de lecitină, care este prezentă în plante şi care luptă împotriva infecţiilor. Cercetătorii americani au descoperit că lecitina din banane poate inhiba infecţia cu HIV prin blocarea accesului în corp a virusului. BanLec acţionează asupra "plicului" proteic în care se află materialul genetic al virusului HIV.

?Problema cu unele medicamente anti HIV este că virusul poate suferii mutaţii şi deveni rezistent, lucru care se întâmplă cu mult mai greu în prezenţa lecitinei?, a declarat Michael Swanson de la Universitatea din Michigan.?Lecitinele se fixează pe zaharurile întâlnite în diverse puncte ale ?plicului? în care este învelit virusul HIV, iar acesta va avea nevoie de o grămadă de mutaţii pentru a trece de ele?, a mai spus Swanson.

Cercetătorii au descoperit că BanLec a fost la fel de eficient în testele de laborator ca şi două vaccine anti-HIV folosite în prezent, T-20 şi maraviroc.

Swanson lucrează la un procedeu prin care BanLec este alterat şi devine mai potrivit pentru folosirea sa de către oameni. Cercetătorii sunt de părere că poate fi folosit atât singur cât şi în combinaţie cu alte medicamente anti-HIV. Potrivit oamenilor de ştiinţă, chiar şi un succes modest al BanLec ar putea salva milioane de vieţi. Studiul a apărut în publicaţia în Journal of Biological Chemistry.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: banane
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close