Antena 3 CNN Externe SUA şi Iran vor relua negocierile pentru relansarea acordului nuclear

SUA şi Iran vor relua negocierile pentru relansarea acordului nuclear

Statele Unite şi Iranul vor relua astăzi, la Viena, negocierile în format multilateral pe tema relansării acordului nuclear din 2015, afirmă un oficial de la Washington citat de site-ul Axios.com.

SUA şi Iran vor relua negocierile pentru relansarea acordului nuclear
Sursa foto: CNN
de Alin Tarnovschi    |    04 Aug 2022   •   07:15

"Revenim la Viena cu aşteptări mici, dar vom face eforturi cu o atitudine de bună-credinţă", a declarat miercuri seară un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Oficialul citat a declarat că joi vor avea loc discuţii exploratorii pe tema potenţialei aplicări a proiectului de acord propus de Uniunea Europeană. În acelaşi timp, Washingtonul va continua să exercite presiuni asupra Iranului, inclusiv prin noi sancţiuni, până la ajungerea la o soluţie clară de relansare a Acordului nuclear din 2015, a subliniat oficialul american.

Iranul şi Uniunea Europeană au anunţat, de asemenea, că trimit negociatori la Viena, pentru posibila reluare a negocierilor.

Administraţia Joseph Biden a semnalat, luni, intenţia de reintegrare a Statelor Unite în Acordul nuclear cu Iranul din 2015, pe fondul noilor propuneri formulate de Uniunea Europeană. "Statele Unite sunt determinate să conducă prin puterea exemplului. Prin diplomaţie, în coordonare cu aliaţii noştri şi cu partenerii regionali, am dezvoltat o propunere care să garanteze revenirea reciprocă la implementarea totală a Planului Comun Complet de Acţiune, pentru a asigura că Iranul nu obţine o armă nucleară", a declarat preşedintele Joseph Biden, într-un mesaj transmis cu ocazia Conferinţei de revizuire a Tratatului pentru Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT).

La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat că revenirea la Acordul nuclear din 2015, din care Washingtonul s-a retras în baza deciziei preşedintelui Donald Trump din 2018, ar fi cea mai bună soluţie pentru Statele Unite, Iran şi pentru întreaga lume, notează Mediafax.

La rândul său, Iranul a semnalat că este "optimist" privind relansarea Acordului nuclear cu marile puteri pe baza propunerii formulate săptămâna trecută de Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. "Rămânem optimişti în legătură cu procesul negocierilor care să ne permită obţinerea unui rezultat logic şi rezonabil", a declarat luni Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.

Josep Borrell Fontelles a propus săptămâna trecută un plan de relansare a Acordului nuclear cu Iranul, inclusiv prin reintegrarea Statelor Unite în tratat, avertizând că, în caz contrar, există riscul unei "crize nucleare periculoase".

×
Subiecte în articol: SUA Iran acord nuclear
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close