Antena 3 CNN Externe SUA lasă echipamente de zeci de milioane în Irak

SUA lasă echipamente de zeci de milioane în Irak

În momentul în care armata americană se străduieşte să crească numărul trupelor din Afganistan, aceasta donează vehicule, generatoare sau alte echipamente militare în valoare de zeci de milioane de dolari către guvernul irakian.

SUA lasă echipamente de zeci de milioane în Irak
Sursa foto: us army
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2009   •   14:38

Conform ordinelor de la Pentagon, comandanţii SUA din Irak pot dona irakienilor echipament în valoare de până la 30 milioane de dolari de la fiecare unitate pe care o părăsesc, în creştere de la limita de 2 milioane de dolari, stabilită în 2005.

Noua limită se va aplica la posturile pe care armata americană le va părăsi în următoarele luni, ea reducându-şi prezenţa de la 280 locaţii la doar şase baze mari şi câteva mai mici, până în vara viitoare.

Printre obiectele pe care comandanţii le pot lăsa în urmă se numără vehicule de pasageri şi generatoare, aflate pe lista de necesităţi în Afganistan, conform rapoartelor Pentagonului.

Măsura a declanşat dezbateri în Pentagon legat de faptul dacă efortul de a-i lăsa pe irakieni bine echipaţi va afecta misiunea din Afganistan. Oficiali din cadrul Comandamentului Central american, ce supervizează ambele războaie, s-au opus unor predări ce ar fi permis comandanţilor o generozitate şi mai mare.

Totuşi, un oficial militar aprecia că noile regulamente permit prea multă libertate comandanţilor, nu oferă destulă supraveghere şi nu iau în considerare nevoie forţelor americane din Afganistan, care au nevoie de aceleaşi obiecte pe care trupele le lasă în Irak.

În plus militarii se plâng că multe din echipamentele donate armatei irakiene sunt de fapt furate de militari în scopuri personale.
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close