Antena 3 CNN Externe SUA se tem de izbucnirea unui război nuclear. "Această ţară are 50 de tone de URANIU şi ar putea ajunge la inamicii noştri"

SUA se tem de izbucnirea unui război nuclear. "Această ţară are 50 de tone de URANIU şi ar putea ajunge la inamicii noştri"

SUA se tem de izbucnirea unui război nuclear. "Această ţară are 50 de tone de URANIU şi ar putea ajunge la inamicii noştri"
de O.P.    |    10 Ian 2013   •   06:23

Serviciile de spionaj din Statele Unite şi din Orientul Mijlociu se tem că regimul din Siria nu poate garanta securitatea a aproximativ 50 de tone de uraniu folosit în presupusul program nuclear sirian.

Nu există prea multe informaţii despre programul nuclear sirian, iar regimul de la Damasc neagă că ar avea un astfel de program. Serviciile de spionaj au aflat că regimul Bashar al-Assad se apropia de finalizarea unui reactor nuclear în zona Al-Kibar (estul Siriei), dar complexul a fost distrus într-un presupus raid aerian israelian, în septembrie 2007, scrie Financial Times, citat de site-ul israelian Ynetnews.

Reactorul fusese construit după modelul centrului nuclear nord-coreean de la Yongbyon, iar experţii cred că pentru instalaţia de la Al-Kibar erau necesare aproximativ 50 de tone de uraniu în stare naturală.

Experţi guvernamentali americani şi specialişti din Orientul Mijlociu se tem, conform Financial Times, că presupusa cantitate de uraniu ar putea ajunge în Iran, un aliat-cheie al Siriei, sau la grupuri teroriste, în contextul conflictului civil care afectează ţara de aproape doi ani.

×
Subiecte în articol: razboi nuclear uraniu
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close