Antena 3 CNN Externe SUA şi Libia au încheiat distrugerea armelor chimice ale lui Gaddafi

SUA şi Libia au încheiat distrugerea armelor chimice ale lui Gaddafi

SUA şi Libia au încheiat distrugerea armelor chimice ale lui Gaddafi
de M.T.    |    04 Feb 2014   •   12:00

Arsenalul chimic al fostului dictator libian, colonelul Muammar Gaddafi, a fost distrus în secret de Statele Unite şi guvernul Libiei, informeazp ziarul El Pais, citat de Agerpres.

Ultima parte a arsenalului a fost distrusă pe 26 ianuarie.

În ultimele luni, SUA şi Libia au distrus armele chimice deţinute de regimul lui Gaddafi, în cadrul operaţiunii fiind folosit un cuptor transportabil de înaltă tehnologie.

Potrivit The New York Times, s-ar fi distrus sute de bombe de artilerie echipate cu gaz muştar, circa două tone în total.

„Este culminarea unuia din cele mai mare eforturi internaţionale pentru eliminarea armelor de distrugere în masă ale Libiei, garantându-se astfel că nu vor cădea niciodată în mâinile grupurilor teroriste”, a declarat Andrew C. Weber, asistent al secretarului apărării, responsabil cu arme nucleare, chimice şi biologice.

Din noiembrie anul trecut, agenţi libieni au fost antrenaţi în tabere germane pentru a putea realiza misiunea de eliminare a arsenalului chimic, care s-a desfăşurat într-o zonă deşertică a Libiei, la 400 de kilometri sud-est de capitala Tripoli.

„Este un mare progres”, a comentat Paul F. Walker, un expert în controlul armelor al grupării ecologiste Green Cross International, care a sprijinit eliminarea arsenalului chimic al Rusiei şi SUA în anii '90.

„Deşi arsenalul Libiei este relativ mic, distrugerea sa a fost destul de dificilă, din cauza condiţiilor meteorologice şi geografice şi pericolului pe care îl presupune această situaţie într-o zonă de conflicte tribale”, a mai spus Walker.

În 2004, regimul lui Gaddafi a declarat că deţine 24,7 tone metrice de gaz muştar (folosit deja în Primul Război Mondial).

În 2011, spionii occidentali au supravegheat distrugerea acestui arsenal, operaţiune care a avut loc într-un loc secret în deşertul libian pentru a nu cădea în mâinile grupurilor teroriste.

Ultimele două tone de armament libian distruse au fost o cantitate infimă din cele aproximativ 1.300 de tone de arme chimice declarate de regimul sirian.

Experţii văd însă în transportul şi modul de distrugere a acestor arme în Libia un exemplu de urmat şi pentru distrugerea arsenalului lui Bashar al-Assad, care a fost amânată mai mult decât era prevăzut.

La 2 februarie, Casa Albă a dat asigurări că arsenalul sirian va fi distrus, în pofida tergiversării procesului.

×
Subiecte în articol: SUA Libia arme chimice
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close