Antena 3 Externe Val de crime asupra femeilor în Suedia. Şase femei ucise în cinci săptămâni

Val de crime asupra femeilor în Suedia. Şase femei ucise în cinci săptămâni

de Alexandra Ionescu    |    06 Mai 2021   •   20:33
Val de crime asupra femeilor în Suedia. Şase femei ucise în cinci săptămâni
Sursa foto: Hepta

Șase femei au fost ucise în doar cinci săptămâni în Suedia, fenomenul îngrijorător impunând reluarea dezbaterilor despre violența domestică într-o țară de obicei lăudată pentru egalitatea de gen, dar şi pentru siguranţa pe care o oferă cetăţenilor.

Femeile ucise în Suedia erau din regiuni diferite, cu vârste diferite, dar având aproape toate acelaşi lucru în comun: arestarea unui bărbat cu care aveau o relaţie.

Două dintre crime au avut loc în plină zi: una într-o zonă rurală din sudul ţării, iar alta într-o gară din Linkoping, un oraş universitar la sud de capitală, potrivit BBC News.

 În acelaşi timp, o femeie, din Flemingsberg, o suburbie săracă din Stockholm, a fost înjunghiată în apartamentul pe care îl împărţea cu patru copii mici. 

Bărbatul care a fost arestat sub suspiciunea că ar fi vinovat de uciderea ei este o persoană pe care victima o cunoştea bine.

Ministrul suedez al Egalității de Gen, Marta Stenevi, a spus că este "îngrozită, dar și supărată" de violențele recente violențe, dar a adăugat că nu este surprinsă.

"Am ajuns destul de departe în ceea ce privește egalitatea de gen în Suedia, dar o anumită parte a societății încă agresează femeile", spune ea.

În 2020, 16.461 de cazuri de agresiune au fost raportate împotriva femeilor din Suedia, implicate într-o relație

Cifra este cu 15,4% mai mare față de cea din 2019, de 14.261, raportată de Consiliul Național pentru Prevenirea Criminalității.

În urmă cu două săptămâni, Marta Stenevi a organizat o dezbatere la nivelul partidelor politice, după ce politicienii au condamnat ultimele crime şi au făcut lobby pentru acţiuni mai dure.

Se lucrează la o strategie pe 10 ani care urmăreşte oferirea de educaţie şi de mai multă protecţie şi sprijin femeilor ameninţate

Jenny Westerstrand de la Orgnaizaţia Naţională pentru Protecţia Femeilor din Suedia, a spus că unul dintre factorii acestor violenţe îl reprezintă pandemia de coronavirus.

Poate că Suedia a evitat lockdownurile, dar rîspândirea virusului a forţat femeile să ptreacă mai mult timp acasă.

"Nu caută la fel de mult ajutor ca atunci când scietatea era deschisă. Aşa că noi credem că e posibil ca multe dintre ele să rămână în relaţii nepotrivite, şi de aici lucrurile iau o turnură periculoasă".

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close