Antena 3 CNN Externe Val de crime asupra femeilor în Suedia. Şase femei ucise în cinci săptămâni

Val de crime asupra femeilor în Suedia. Şase femei ucise în cinci săptămâni

Șase femei au fost ucise în doar cinci săptămâni în Suedia, fenomenul îngrijorător impunând reluarea dezbaterilor despre violența domestică într-o țară de obicei lăudată pentru egalitatea de gen, dar şi pentru siguranţa pe care o oferă cetăţenilor.

Val de crime asupra femeilor în Suedia. Şase femei ucise în cinci săptămâni
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    06 Mai 2021   •   20:33

Femeile ucise în Suedia erau din regiuni diferite, cu vârste diferite, dar având aproape toate acelaşi lucru în comun: arestarea unui bărbat cu care aveau o relaţie.

Două dintre crime au avut loc în plină zi: una într-o zonă rurală din sudul ţării, iar alta într-o gară din Linkoping, un oraş universitar la sud de capitală, potrivit BBC News.

 În acelaşi timp, o femeie, din Flemingsberg, o suburbie săracă din Stockholm, a fost înjunghiată în apartamentul pe care îl împărţea cu patru copii mici. 

Bărbatul care a fost arestat sub suspiciunea că ar fi vinovat de uciderea ei este o persoană pe care victima o cunoştea bine.

Ministrul suedez al Egalității de Gen, Marta Stenevi, a spus că este "îngrozită, dar și supărată" de violențele recente violențe, dar a adăugat că nu este surprinsă.

"Am ajuns destul de departe în ceea ce privește egalitatea de gen în Suedia, dar o anumită parte a societății încă agresează femeile", spune ea.

În 2020, 16.461 de cazuri de agresiune au fost raportate împotriva femeilor din Suedia, implicate într-o relație

Cifra este cu 15,4% mai mare față de cea din 2019, de 14.261, raportată de Consiliul Național pentru Prevenirea Criminalității.

În urmă cu două săptămâni, Marta Stenevi a organizat o dezbatere la nivelul partidelor politice, după ce politicienii au condamnat ultimele crime şi au făcut lobby pentru acţiuni mai dure.

Se lucrează la o strategie pe 10 ani care urmăreşte oferirea de educaţie şi de mai multă protecţie şi sprijin femeilor ameninţate

Jenny Westerstrand de la Orgnaizaţia Naţională pentru Protecţia Femeilor din Suedia, a spus că unul dintre factorii acestor violenţe îl reprezintă pandemia de coronavirus.

Poate că Suedia a evitat lockdownurile, dar rîspândirea virusului a forţat femeile să ptreacă mai mult timp acasă.

"Nu caută la fel de mult ajutor ca atunci când scietatea era deschisă. Aşa că noi credem că e posibil ca multe dintre ele să rămână în relaţii nepotrivite, şi de aici lucrurile iau o turnură periculoasă".

×
Subiecte în articol: suedia crime
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close