Antena 3 CNN Externe Sute de piese arheologice furate din Afganistan au fost returnate Muzeului Naţional

Sute de piese arheologice furate din Afganistan au fost returnate Muzeului Naţional

Sute de piese arheologice furate din Afganistan au fost returnate Muzeului Naţional
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
05 Aug 2012   •   17:16

Sute de piese arheologice, printre care statui de piatră ale lui Buddha şi sculpturi din fildeş, furate din Afganistan în timpul războiului civil din anii 1990, au fost returnate Muzeului Naţional din Afganistan, duminică, în timpul unei ceremonii organizate la Kabul, informează bbc.co.uk
   
Multe dintre cele 843 de astfel de obiecte au fost furate în timpul războiului civil din Afghanistan în anii 1990 şi scoase pe piaţa neagră. Mai mult de două treimi din exponatele de la Muzeul Naţional din Kabul au fost furate sau distruse în timpul războiului civil.
   
Unele dintre acestea, printre care se află statui de piatră ale lui Buddha şi complicate sculpturi de fildeş, au o vechime de peste 4.000 de ani.
   
British Museum din Londra a contribuit la reîntoarcerea acestor piese acasă.
   
Unele dintre artefactele furate au fost recuperate de către autorităţile britanice, în timp ce altele au fost găsite în colecţii private şi răscumpărate cu ajutorul unor donatori generoşi.
   
O statuie din piatră a lui Buddha, cu o vechime de circa 1.800 de ani, care fusese furată de la muzeul din Kabul, a fost recuperată din Japonia.
   
Arheologii din Afganistan au spus că repatrierea acestor comori - realizată cu sprijinul Ministerului britanic al apărării -, despre care se credea că au fost pierdute pentru totdeauna, este o sursă de mândrie naţională.

×
Subiecte în articol: Kabul Afganistan ceremonie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close