Antena 3 CNN Externe Tony Blair i-a promis lui George Bush să ajute la invazia din Irak

Tony Blair i-a promis lui George Bush să ajute la invazia din Irak

Tony Blair i-a promis lui George Bush să ajute la invazia din Irak
Sursa foto: tony blair
13 Ian 2010   •   19:22

Fostul premier britanic Tony Blair i-a promis lui George Bush că Londra va susţine acţiunile militare ale SUA pentru înlăturarea lui Saddam Hussein, în cadrul unor note secrete scrise cu un an înainte de invadarea Irakului.
Conţinutul notelor a fost dezvăluit de fostul purtător de cuvânt al lui Blair , Alastair Campbell. Acesta a fost audiat în cadrul aşa numitei anchete Chilcot, privind implicarea Marii Britanii în război.
Campbell a reiterat de trei ori cât de mândru este de modul cum s-au defăşurat evenimentele.
?Ca stat ar trebui să ne simţim deosebit de mîndri de rolul jucat în înlăturarea unuia din cele mai brutale regimuri din istorie,? declara acesta .
În cadrul unor audieri ce au durat cinci ore, fostul oficial l-a plasat pe actualul premier Gordon Brown, atunci cancelar, în centrul unui cerc restrâns de miniştri şi consilier cu care s-a consultat referitor la Irak.
EL a dezvăluit că Blair i-a trimis note lui Bush deosebit de sensibile astfel că nu au fost arătate nici membrilor cabinetului. De asemenea arăta că înainte de o întâlnire cu liderul american, în aprilie 2002, a cerut şefilor armatei să ia în considerare opţiunile pentru o invazie americană în Irak şi modul cum ar putea fi condus apoi statul.

Comisia a aflat că Blair a trimis mai multe scrisori personale lui Bush despre răsturnarea lui Saddam, în care arăta că ?împărtăşim analiza, preocuparea, vom sta alături de voi pentru a ne asigura că Saddam Hussein îşi îndeplineşte obligaţiile şi Irak este dezarmat. Dacă nu se poate face diplomatic, dar se poate rezolva militar, Marea Britanie va participa. Acesta ar fi rezumatul comunicării cu preşedintele SUA? , a precizat Campbell.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close