Antena 3 CNN Externe Tortura, o practică obișnuită în Ucraina, chiar şi pentru civili: Le-au fost rupte oasele, torturați cu șocuri electrice, loviți, înjunghiați, agățați de tavan

Tortura, o practică obișnuită în Ucraina, chiar şi pentru civili: Le-au fost rupte oasele, torturați cu șocuri electrice, loviți, înjunghiați, agățați de tavan

Tortura, o practică obișnuită în Ucraina, chiar şi pentru civili: Le-au fost rupte oasele, torturați cu șocuri electrice, loviți, înjunghiați, agățați de tavan
Sursa foto: foto: plus.google.com
22 Mai 2015   •   14:12

Armata ucraineană și separatiștii proruși comit cu regularitate acte de tortură și alte abuzuri atât împotriva prizonierilor, cât și împotriva civililor, potrivit unui raport publicat vineri de organizația pentru drepturile omului Amnesty International, relatează AGERPRES.

Foști prizonieri afirmă că '"au fost bătuți până le-au fost rupte oasele, au fost torturați cu șocuri electrice, loviți, înjunghiați, agățați de tavan sau privați de somn'', detaliază raportul, care citează, de asemenea, 'înscenări de execuții'.

În documentarea sa, Amnesty spune că a intervievat 33 de foști prizonieri, dintre care 17 au fost deținuți de separatiști și alți 16 de forțele ucrainene, inclusiv de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Dintre cei 33 de prizonieri, toți deținuți între iulie 2014 și aprilie 2015, '32 descriu bătăi crunte și alte abuzuri serioase', precizează raportul.

Amnesty subliniază că a coroborat aceste mărturii cu dovezi suplimentare precum 'radiografii de oase rupte, dosare medicale, fotografii cu leziuni și alte răni, cicatrici și dinți rupți'.

Potrivit Amnesty, aceste practici 'șocante' sunt aplicate de ambele părți și vizează inclusiv civilii.

Unii au indicat că au fost deținuți și bătuți doar pentru că au avut fotografii cu mișcarea de contestare proeuropeană EuroMaidan pe telefoanele lor mobile sau, dimpotrivă, numere de telefon ale unor rebeli din estul separatist.

Amnesty a raportat, de asemenea, cel puțin opt cazuri de 'execuții sumare' cu prizonieri ucraineni capturați de rebeli proruși. Raportul 'se bazează pe mărturii, dosare medicale, probe publicate pe rețelele sociale și articole din media'.

În aprilie, Amnesty denunțase uciderea a patru soldați ucraineni în captivitate. Patru noi crime noi au fost descoperite de atunci, a declarat pentru AFP Krasimir Yankov, cercetător Amnesty la Kiev.

Forțele ucrainene se opun rebelilor separatiști proruși în estul Ucrainei, înarmați și susținuți de Rusia, potrivit Kievului și Occidentului. Moscova neagă categoric orice implicare militară în acest conflict, soldat deja cu peste 6.200 de morți din aprilie 2014 și până în prezent.×
Subiecte în articol: armata ucraineană civili tortura
Parteneri
Marcel Ciolacu amână majorarea salariilor din construcţii
x close