Antena 3 CNN Externe Turistă arestată, după ce a cumpărat un suvenit de 250 de dolari, în Egipt | Autoritățile au fost surprinse după ce au confiscat obiectul

Turistă arestată, după ce a cumpărat un suvenit de 250 de dolari, în Egipt | Autoritățile au fost surprinse după ce au confiscat obiectul

O turistă a fost arestată în Egipt, după ce a cumpărat un suvenir în valoare de 250 de euro. Întreaga excursie s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru femeia în vârstă de 56 de ani.

Turistă arestată, după ce a cumpărat un suvenit de 250 de dolari, în Egipt | Autoritățile au fost surprinse după ce au confiscat obiectul
Sursa foto: Facebook / Diana Scarlat
de Roxana Mihăiescu    |    10 Feb 2024   •   13:20

Nathalie, o femeie în vârstă de 56 de ani, a fost arestată la aeroportul Luxor, după ce a cumpărat o statuetă dintr-un magazin al unui hotel de lux.

Deși intenția ei era doar să aducă acasă un suvenir din călătoria sa, ceea ce a urmat a fost cu totul neașteptat.

Statueta a fost observată în bagajele ei în timpul controalelor de securitate de la aeroportul Luxor, iar personalul vamal a suspectat că ar putea fi o antichitate autentică, nu doar o replică modernă.

Experții contactați de vamă au concluzionat că statueta are o vechime de 4.500 de ani, ceea ce a condus la acuzații de posesie și trafic de antichități împotriva Nathaliei.

După opt zile petrecute într-un post de poliție din Luxor, Nathalie a fost adusă în fața instanței.

Chiar și avocatul desemnat de instanță i-a explicat că este presupusă vinovată și i-a sfătuit să își ceară scuze la poliție.

”Am fost foarte atrasă de acest obiect, un mic personaj îmbrăcat în chiloți, așezat, ținându-și mâinile pe genunchi. Nu aveam nicio idee că nu îmi va aduce noroc”, a declarat ea pentru ziarul francez Le Figaro, citat de Euronews.

Jean-François Rial, CEO al Voyageurs du Monde, agenția de turism care organizase excursia, a intervenit în această situație.

”În treizeci de ani de prezență în Egipt, nu am avut niciodată de-a face cu acest tip de caz, avem o rețea foarte bună și aceasta ne-a ajutat să îmbunătățim condițiile de detenție ale lui Nathalie în zilele următoare, dar a fost foarte dificil să accelerăm procedurile, deoarece securitatea statului s-a ocupat de caz.

Securitatea statului este indiferentă față de aceste tipuri de considerații economice, face ce vrea, și chiar și Abdel Fattah al-Sissi [președintele egiptean] nu are control complet asupra ei”,  a declarat Rial pentru Le Figaro.

Femeii i-a fost interzis să mai meargă în Egipt

Mai târziu, Nathalie a fost adusă în fața unui judecător vorbitor de limba franceză pentru a-și prezenta cazul.

Într-o încercare de a demonstra că statuia achiziționată era doar o copie, proprietarul galeriei de artă a fost convocat să ofere detalii despre atelierul de producție.

Femeii i s-a interzis să mai meargă vreodată în Egipt.

”Din câte înțeleg, mi s-a interzis să intru în țară pe viață”, a declarat Nathalie pentru Le Figaro după experiența traumatizantă.

Nathalie nu are de gând să renunțe. Avocatul său va lua măsuri pentru a avea interdicția ridicată și pentru a primi recunoașterea formală a respingerii cazului.

×
Subiecte în articol: turista suvenir Egipt
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close