Antena 3 Externe Una din cele mai scumpe pieţe imobiliare din lume CREŞTE în continuare

Una din cele mai scumpe pieţe imobiliare din lume CREŞTE în continuare

de G.S.    |    29 Sep 2013   •   15:30
Una din cele mai scumpe pieţe imobiliare din lume CREŞTE în continuare
Sursa foto: Foto: propertyuk.com
Preţurile locuinţelor din Londra au crescut cu 10% în ultimele 12 luni, la un nou maxim record, şi depăşesc cu 8% vârful atins în 2007, înaintea crizei financiare mondiale, potrivit datelor creditorului ipotecar Nationwide, citate de CNN Money, scrie Mediafax.
Preţul mediu al locuinţelor din Londra a urcat cu 33.133 lire sterline în ultimele 12 luni, creştere care depăşeşte valoarea salariului mediu brut din Londra, de 30.471 lire, notează CNN Money.
Preţurile locuinţelor din Marea Britanie s-au prăbuşit cu 20% în timpul crizei, dar depăşesc în prezent nivelurile din perioada premergătoare falimentului Lehman Brothers datorită dobânzilor scăzute, îmbunătăţirii încrederii în economie şi sprijinului semnificativ acordat de guvern pentru stimularea creditării ipotecare.
Astfel au apărut temeri privind apariţia unui nou balon speculativ pe piaţa imobiliară britanică.
Ministrul Finanţelor, George Osborne, a cerut Băncii Angliei să evalueze anual programul de subvenţii destinate achiziţiei de locuinţe. Iniţial, programul era condiţionat de evaluări odată la 3 ani.
Programul oferă cinci ani fără plata dobânzii cumpărătorilor care doresc contractarea unui credit ipotecar pentru achiziţia unei locuinţe noi cu avans 5% . Începând din ianuarie, guvernul intenţionează să extindă programul prin asistarea cumpărătorilor interesaţi de locuinţe existente cu un preţ de până la 600.000 de lire sterline.
Banca Angliei poate recomanda guvernului să reducă plafonul dacă va constata supraîncălzirea pieţei. Comitetul de politică financiară al băncii a anunţat recent că monitorizează vulnerabilităţi care au apărut pe piaţa rezidenţială.
În timp ce preţurile cresc în Londra, locuinţele sunt mut mai ieftine şi urcă într-un ritm mult mai redus în restul Marii Britanii. Astfel, la nivel naţional, preţul medu al unei locuinţe este de 170.918 lire, în urcare cu 4,3%, potrivit CNN Money.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close