Antena 3 CNN Externe Ungaria. Un sat a fost evacuat de teama unei noi inundaţii cu noroi roşu

Ungaria. Un sat a fost evacuat de teama unei noi inundaţii cu noroi roşu

Ungaria. Un sat a fost evacuat de teama unei noi inundaţii cu noroi roşu
Sursa foto: Foto: alcant.co.za
09 Oct 2010   •   10:15

Autorităţile ungare au ordonat evacuarea completă a satului Kolontar de teama unei a doua inundaţii cu noroi roşu toxic, a declarat şeful serviciilor de combatere a dezastrelor, Tibor Dobson, citat de AFP.

În timp ce catastrofa ecologică produsă luni în Ungaria a provocat deja moartea a şapte pesoane, rezervorul uzinei de alumină din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninţă ecosistemul Dunării, riscă să cedeze complet din cauza unei noi fisuri în dig.

"Evacuarea din Kolontar a avut loc la ora 06.00 (07.00 ora României), după ce s-a constatat slăbirea digului rezervorului numărul 10", a precizat Tibor Dobson, care a adăugat că evacuarea a fost decisă de ministrul de Interne, Sandor Pinter,în urma participării la reuniunea comisiei pentru apărare locală, sâmbătă dimineaţa.

?Dacă va fi necesar, se va decide şi evacuarea satului vecin, Devecser?, a subliniat Tibor Dobson.

Autorităţile de la cel mai înalt nivel al statului s-au deplasat la faţa locului. Printre acestea se numără premierul Viktor Orban, ministrul Apărării Csaba Hende, comandantul poliţiei naţionale, Jozsef Hatala şi directorul general al forţelor de combatere a catastrofelor, György Bakondi.

Cei aproximativ 800 de locuitori din Kolontar au fost evacuaţi cu autobuzele către Ajka, reprezentaţii presei ungare şi străine fiind, de asemenea, obligaţi să plece.

Locuitorii se vor putea întoarce în Kolontar imediat ce digul rezervorului va fi consolidat, a afirmat Tibor Dobson.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: noroi rosu Ungaria sat
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close