Antena 3 CNN Externe Alertă printre epidemiologi: "variola maimuței" a fost depistată în Anglia. Este o boală care poate ucide

Alertă printre epidemiologi: "variola maimuței" a fost depistată în Anglia. Este o boală care poate ucide

O persoană din Anglia a fost diagnosticată cu așa-numita "variolă a maimuței".

Alertă printre epidemiologi: "variola maimuței" a fost depistată în Anglia. Este o boală care poate ucide
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2022   •   18:10

Un anunț în acest sens a fost făcut de Agenția de securitate sanitară, din Marea Britanie, UKHSA.

Este vorba despre un pacient a călătorit recent în Nigeria, unde se crede că a contractat virusul, înainte de a veni în Marea Britanie

Persoana în cauză este tratată într-un spital de boli infecțioase din Londra.

Agenția britanică de securitate sanitară încearcă în prezent să depisteze contacții pacientului.

Într-o actualizare publicată sâmbătă, UKHSA a precizat: "Ca măsură de precauție, experții Agenției lucrează îndeaproape cu colegii NHS (sistemul britanic de sănătate, n.r.) și vor lua legătura cu persoanele care ar fi putut să fie în contact strâns cu pacientul respectiv, pentru a le oferi informații și sfaturi privind sănătatea."

"Variola maimuței" este înrudită cu variola

"Variola maimuței" este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.

În 1977, variola a fost declarată complet eradicată.

Dr. Colin Brown din cadrul UKSHA a declarat că este "important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut".

Prima apariție consemnată a acestui virus în Marea Britanie a fost în 2018, iar de atunci mai multe cazuri au fost confirmate de autoritățile sanitare.

De unde provine, cum se manifestă și cum se răspândește "variola maimuței"

"Variola maimuței" a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale.

Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.

În cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare.

După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.

Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de forma coajă și a se desprinde de pe piele.

În urma leziunilor rămân cicatrici.

Majoritatea cazurilor sunt ușoare, însă într-un caz din 100 de cazuri se poate ajunge la decesul bolnavului.

×
Subiecte în articol: Variola maimuței Anglia
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close