Antena 3 CNN Externe Washington va vinde bombe distrugătoare de buncăre Coreii de Sud

Washington va vinde bombe distrugătoare de buncăre Coreii de Sud

Washington va vinde bombe distrugătoare de buncăre Coreii de Sud
Sursa foto: bomba americana
03 Iun 2009   •   18:02

America a fost de acord să vândă Coreii de Sud bombele ?spărgătoare de buncăre?, capabile să distrugă unităţile subterane ale rivalilor din Nord. Bombele GBU-28 sunt gidate cu laser şi au fost folosite pentru prima dată în 1990 pentru a distruge centrele de comandă subterane irakiene.
Bombele de şase metri şi 2300 kilograme pot pătrunde în beton gros de peste şase metri sau pământ de 30 de metri şi ar putea fi folosite pentru a distruge sistemul de buncăre militare nord-coreene şi o serie de tunele cu muniţie de la graniţă.
Generalul Walter Sharp, comandantul trupelor americane din Sud, declara în aprile că Nordul ar putea avea circa 13.000 piese de artilerie desfăşurată la graniţă.
Un oficial militar sud-coreean a declarat pentru agenţia de presă Yonhap că bombele ar putea fi livrate în perioada 2010 -2014.
Între timp Coreea de Sud a trimis un vas de mare viteză cu tehnologie stealth la graniţa cu Coreea de Nord. Desfăşurarea vasului Yun Yeong Ha de 440 tone vine după ce Phenianul a renunţat la armistiţiul ce a pus capăt războiul coreea şi ameninţa siguranţa insulelor sud-coreene.
Cele două state s-au confruntat lângă insula de graniţă Yeonpyeong în 1999 şi 2002, fapt ce a dus la zeci de morţi de ambele părţi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: conflict armat test nuclear
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close