Antena 3 CNN Externe Zeci de români au demonstrat la Roma pentru înfiinţarea unui nou consulat

Zeci de români au demonstrat la Roma pentru înfiinţarea unui nou consulat

Zeci de români au demonstrat la Roma pentru înfiinţarea unui nou consulat
Sursa foto: Roma
23 Mai 2009   •   15:41

Zeci de români au protrestat sâmbătă în faţa ambasadei ţării noastre la Roma. Oamenii cer înfiinţarea unui consulat la Padova pentru a obţine mai uşor documentele româneşti de care au nevoie. Protestatarii au fost intâmpinaţi de consulul general al României la Roma, care le-a promis că va face tot posibilul pentru a-i ajuta.

După doi ani în care peste 140.000 de români au cerut infiinţarea unui consulat la Padova, oamenii şi-au luat copiii, s-au suit în autocar şi au parcurs toată noaptea 500 de km pentru a protesta în fata reprezentanţei diplomatice de la Roma. Ei spun că este dificil să ajungă la Milano, la 250 de kilometri distanţă şi să prindă un loc pe listele de la consulat.

După aproape o oră de discuţii în sediul ambasadei, Consulul general al României la Roma, Ion Calciu, a promis românilor de la Padova ca vor avea şi un consulat, dar trebuie să mai astepte. ?Ministerul de Externe italian a condiţionat deschiderea altor consulate, după cele trei care vor funcţiona la Trieste, Bologna şi Cosenza?, a explicat acesta.

Presedintele Asociatiei românilor din Padova spune însă că răbdarea oamnenilor are o limită. Emigranţii ameninţă chiar cu greva foamei în caz ca procedurile deschiderii unui nou consulat nu vor fi accelerate.

În Italia trăiesc peste un milion de români. Consulatele generale de la Roma. Milano sau Torino fac faţă cu greu cererilor depuse, iar personalul consular este insuficient.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Consulat
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close