Antena 3 CNN International News "Va distruge capacitățile de hrană necontaminată!" | Reacția Moscovei, după ce Londra a anunțat că trimite obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina

"Va distruge capacitățile de hrană necontaminată!" | Reacția Moscovei, după ce Londra a anunțat că trimite obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina

Rusia nu va lăsa fără răspuns anunțul făcut de Marea Britanie, de a furniza Ucrainei obuze care includ uraniu sărăcit.

"Va distruge capacitățile de hrană necontaminată!" | Reacția Moscovei, după ce Londra a anunțat că trimite obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mar 2023   •   15:45

Precizarea a fost făcută, miercuri, de Ministerul de Externe de la Moscova.

"Nu vom lăsa astfel de acțiuni fără răspuns. Încălcând normele fundamentale ale dreptului internațional, Londra nu trebuie să uite că va trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru acest lucru, atât la nivelul relațiilor bilaterale, cât și la nivel internațional, unde reacția inițială (...)  indică deja respingerea completă a planurilor britanice", se spune în declarația instituției citate.

Marți, ministrul britanic al Apărării a transmis că Rusia "încearcă în mod deliberat să dezinformeze", întrucât uraniul sărăcit "este o componentă standard" pentru obuze și nu are nicio legătură cu armele nucleare.

Comentariul a venit după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat Marea Britanie să nu furnizeze muniția respectivă.

Citește și: Rusia s-a dezlănțuit în Ucraina după încheierea vizitei lui Xi Jinping 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, miercuri, că trimiterea de către Marea Britanie a munițiilor cu uraniu sărăcit în Ucraina ar fi un pas spre o nouă escaladare a conflictului.

 "Acesta este un pas spre o agravare suplimentară, serioasă, a conflictului. Utilizarea muniției cu uraniu sărăcit va reduce drastic, chiar va distruge capacitățile Ucrainei de a produce hrană necontaminată", a susținut Lavrov.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), uraniul sărăcit este utilizat în muniția concepută pentru a străpunge blindajele. Uraniul sărăcit este "considerabil mai puțin radioactiv decât uraniul natural", potrivit AIEA.

Foto: tir de artilerie al forțelor ucrainene către pozițiile rusești în Bahmut, februarie 2023

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close