Antena 3 CNN International News SUA au primit răspunsul Rusiei cu privire la propunerile de securitate trimise de Washington

SUA au primit răspunsul Rusiei cu privire la propunerile de securitate trimise de Washington

Statele Unite au primit feedback-ul Rusiei cu privire la propunerile Washingtonului privind securitatea și detensionarea situației din jurul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

SUA au primit răspunsul Rusiei cu privire la propunerile de securitate trimise de Washington
Sursa foto: Valery Sharifulin/TASS
de Cerasela Stafie    |    01 Feb 2022   •   10:29

Răspunsul Moscovei vine la câteva zile după ce Washingtonul și-a prezentat propriile documente la Moscova și înaintea unui apel telefonic între secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, planificat marți.

”Putem confirma că am primit un feedback scris din partea Rusiei”, a spus oficialul, refuzând să dezvăluie conținutul documentului.

”Ar fi neproductiv să-l expunem public, așa că vom lăsa în seama Rusiei dacă dorește să discute răspunsul lor. Rămânem pe deplin angajați în dialog pentru a aborda aceste probleme și vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri, inclusiv Ucraina”, a adăugat acesta.

Pe 17 decembrie 2021, Ministerul rus de Externe a lansat un proiect de acord privind garanțiile de securitate între Rusia și Statele Unite și un proiect de acord privind asigurarea securității Rusiei și a statelor membre NATO. Măsurile propuse includ garanții că NATO nu va avansa spre est, inclusiv prin aderarea Ucrainei și a altor țări la alianță, precum și nedesfășurarea de arme ofensive periculoase, inclusiv nucleare. Occidentul susține că discuția are ca scop prevenirea unei presupuse invazii rusești a Ucrainei.

Pe 26 ianuarie, SUA și NATO au predat Rusiei răspunsurile lor scrise. Partea SUA a cerut să păstreze secretul conținutului acelor documente. Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au vorbit public despre principalele prevederi ale documentului, spunând că Occidentul nu a făcut concesii cu privire la preocupările de bază ale Rusiei, ci a subliniat domeniile de negocieri ulterioare.

Reacțiile publice la acele răspunsuri scrise ale SUA, în care oficialii administrației au declarat că SUA și-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu Rusia în lucruri precum controlul armelor, dar au refuzat să acorde loc politicii de ”uși deschise” a NATO, au fost în mare măsură pesimiste.

Nu este clar dacă răspunsul scris al Moscovei, raportat pentru prima dată de Washington Post, a fost primit înainte sau după reuniunea de luni a Consiliului de Securitate al ONU privind escaladarea Moscovei de-a lungul graniței cu Ucraina, care s-a încheiat cu un conflict între SUA și Rusia.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close