Antena 3 CNN International News Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind criza din Ucraina se încheie cu un conflict între SUA și Rusia

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind criza din Ucraina se încheie cu un conflict între SUA și Rusia

Statele Unite ale Americi și Rusia s-au contrat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. Reprezentanții Kremlinului au acuzat SUA că provoacă isterie, dar și că a adus la putere „naziști sadea” la granița cu Rusia și că vrea să transforme în eroi ”popoarele care au luptat de partea lui Hitler”. De cealaltă parte, Washingtonul susține că Putin caută pretexte de atac.

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind criza din Ucraina se încheie cu un conflict între SUA și Rusia
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    31 Ian 2022   •   23:11

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite a declarat luni că Rusia ”nu a dat răspunsurile pe care oricare dintre noi ar fi sperat că le va oferi”, după o reuniune tensionată a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite cu privire la escaladarea crizei de la granița cu Ucraina.

Ambasadorul SUA, Linda Thomas-Greenfield, a declarat reporterilor în urma sesiunii, în care SUA au acuzat Rusia că plănuiește să adune zeci de mii de trupe de-a lungul graniței Belarus-Ucraina, că SUA ”a cerut această întâlnire pentru a permite rușilor să ne dea un explicații despre acțiunile lor. Nu am auzit prea multe”, a spus ea.

Reuniunea deschisă de la sediul ONU din New York a avut loc luni, în ciuda opoziției Chinei și Rusiei.

Oficialii americani au cerut în mod repetat Moscovei să urmeze o cale diplomatică, avertizând că o nouă invazie a Ucrainei va avea ca rezultat sancțiuni rapide și semnificative -- un mesaj reiterat de președintele Joe Biden luni, în timp ce întâlnirea era în desfășurare.

În declarațiile sale adresate Consiliului de Securitate luni, Thomas-Greenfield a spus: ”Continuăm să sperăm că Rusia va alege calea diplomației în locul conflictului din Ucraina. Dar nu putem doar să așteptăm și să vedem”. Este esențial ca acest Consiliu să abordeze riscul pe care îl prezintă comportamentul lor agresiv și destabilizator pe tot globul.”

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzia, a susținut că colegii de la ONU ”cresc tensiunile și retorica”, spunând că SUA și alți lideri mondiali doresc să aibă loc un conflict.

”Această desfășurare a trupelor ruse pe propriul nostru teritoriu îi face pe colegii noștri occidentali și americani să spună că va exista o acțiune militară planificată și chiar un act de agresiune... acțiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe care toți o asigură, va avea loc în doar câteva săptămâni, dacă nu în câteva zile. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă care să confirme o acuzație atât de gravă înaintată", a spus el în remarcile traduse la întâlnire.

”Aproape ceri acest lucru, vrei să se întâmple. Aștepți să se întâmple, ca și cum ai vrea să faci cuvintele tale să devină realitate. Asta în ciuda faptului că respingem în mod constant aceste acuzații și în ciuda faptului că nu a fost făcută nicio amenințare cu o invazie planificată în Ucraina din buzele vreunui politician sau personalitate publică rusă în toată această perioadă”, a spus Nebenzia.

Thomas-Greenfield a răspuns că Moscova este provocatoare, nu SUA sau partenerii săi din Consiliul de Securitate: ”ne-am exprimat clar angajamentul nostru față de calea diplomației. Sper că și colegii noștri ruși vor alege această cale și se vor angaja pașnic cu comunitatea internațională, inclusiv cu Ucraina", a spus ea.

Reuniunea de luni a Consiliului de Securitate al ONU vine cu o zi înaintea unei conversații dintre secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, prima de când SUA au transmis răspunsurile scrise la Moscova, săptămâna trecută.

×
Subiecte în articol: conflict
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close