Antena 3 CNN International News SUA trimit în Ucraina muniții cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams, care încă n-au sosit

SUA trimit în Ucraina muniții cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams, care încă n-au sosit

Statele Unite urmează să includă, în premieră, muniții cu uraniu sărăcit într-un pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

SUA trimit în Ucraina muniții cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams, care încă n-au sosit
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    06 Sep 2023   •   19:22

Informația este transmisă de CNN, care citează un oficial american și precizează că anunțul oficial al noului pachet de asistență militară va fi făcut miercuri.

Munițiile cu uraniu sărăcit urmează să fie lansate de tancurile americane Abrams, ce ar trebui să ajungă în Ucraina în această toamnă.

Aceste muniții speciale pot străpunge plăcile blindate care constituie armura vehiculelor de luptă.

Uraniul sărăcit reprezintă un produs secundar al procesului de fabricare a combustibilului pentru centralele nucleare.

Citește și: "Va distruge capacitățile de hrană necontaminată!" | Reacția Moscovei, după ce Londra a anunțat că trimite obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina

Acest element foarte dens, cu aproape 70% mai concentrat decât plumbul din munițiile standard, contribuie semnificativ la capacitatea de penetrare a obuzelor. 

Munițiile cu uraniu sărăcit sunt ușor radioactive, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la siguranța lor și la riscul pe care l-ar putea reprezenta pentru civili.

Ele nu pot, totuși, să producă o reacție nucleară în lanț, fiind golite de cea mai mare parte a materiei radioactive.

Înaintea Statelor Unite, Ministerul britanic al Apărării a confirmat, în luna martie, că va trimite în Ucraina muniții care conțin uraniu sărăcit.

Anunțul de atunci a determinat reacția președintelui rus Vladimir Putin.

Putin a amenințat cu o ripostă după anunțul că Londra furnizează Kievului muniție cu uraniu sărăcit

"Aș dori să remarc faptul că, dacă toate acestea se vor întâmpla, Rusia va trebui să reacționeze în consecință. Vreau să spun că Occidentul colectiv începe deja să folosească arme care au o componentă nucleară", spunea, la momentul respectiv, președintele rus.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că uraniul sărăcit este "considerabil mai puțin radioactiv decât uraniul natural". 

Conform CNN, instituția a precizat că principala concluzie a studiilor efectuate asupra sănătății personalului militar expus la uraniu sărăcit este că această expunere nu a putut fi legată de nicio creștere semnificativă din punct de vedere statistic a mortalității.

Decizia SUA de a furniza Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit vine după ce administrația Joe Biden a hotărât anterior să trimită Kievului controversatele muniții cu dispersie.

Oficialii americani cred că ambele tipuri de muniție - cu dispersie și cu uraniu sărăcit - îi vor ajuta pe ucraineni să străpungă liniile defensive ale Moscovei și să neutralizeze tancurile rusești, în contextul contraofensivei în derulare.

×
Subiecte în articol: uraniu sărăcit tancuri Abrams munitie SUA
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close