Antena 3 CNN Life Acestea sunt viciile care pun stăpânire pe om. Iată cum se poate renunța la ele

Acestea sunt viciile care pun stăpânire pe om. Iată cum se poate renunța la ele

Acestea sunt viciile care pun stăpânire pe om. Iată cum se poate renunța la ele
Sursa foto: Foto: pexels.com
26 Feb 2019   •   23:05

Vrem, nu vrem trebuie să acceptăm că fumatul, alcoolul, drogurile dulciurile sau cafea sunt vicii care fac parte din viața noastră la un moment dat. Din păcate, de multe ori, fără să conștientizăm acestea pun stăpânire pe noi și ne aduc sentimente ambivalente, de la agonie la extaz și viceversa. Pentru a le putea controla și a le elimina uneori avem nevoie de ajutorul unui specialist.

De ce apar și de unde apar viciile:

Am putea spune că principalul mod de naștere al celor mai multe dintre vicii are la bază un anumit fond emoțional care favorizează apariția acestora. În ceea ce privește fondul emoțional este necesar să avem în vedere mai multe aspecte, dar mai ales existența sentimentului de stimă scăzută. În cele mai multe cazuri atunci când vorbim de startul unui viciu, persoana în cauză se va apuca de acesta pentru că își dorește acceptarea și validarea unui anumit grup sau prieten. De asemenea, poate să se apuce de un viciu din dorința de a-și umple un gol interior deja existent, ambele situații având la bază o stimă scăzută, ne-a explicat psihologul Alex Ștefan.

Cum renunți la vicii:

Aceasta este cea mai dificilă parte despre care s-a scris foarte mult. De asemenea, există mulți specialiști care te pot ajuta într-un fel sau altul în demersul tău de renunțare la vicii.

Dar cel mai important element în procesul de renunțare la vicii îl constituie propria motivație. Deși pare greu de conștientizat, motivația este cea care ne-a adus în această situație de a îmbrățișa un viciu și tot ea este cea care ne va scoate, doar că s-a schimbat, este diferita. Oricâte cărți, soluții, sau specialiști ai consulta nu vei ajunge la un rezultat pozitiv dacă nu vei avea tu ca individ o motivație destul de puternică pentru a renunța. Iar motivația ta ține de timp – perioada vieții în care te aflii – dar și de spațiu – de grupul de prieteni în care ne aflăm, de sănătate, de familie, ne-a explicat psihologul.

Continuarea pe doctorulzilei.ro.

×
Subiecte în articol: renuntare
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close